Jogi össztűz alá került a Btk.-t módosító sürgősségi rendelet

Megtámadja a legfőbb ügyészség a bíróságon a büntető törvénykönyv és a büntető perrendtartás módosításáról szóló sürgősségi kormányrendeletet - jelentette be pénteken Augustin Lazăr főügyész.

„A Btk.-t nem lehet önhatalmúlag módosítani, ezt a legkiválóbb jogászokból álló testület által kidolgozott egységes terv alapján kell megvalósítani” - nyilatkozta a főügyész az Agerpresnek a Legfelső Bírói Tanács (CSM) ülése előtt.

A HotNews értesülése szerint a nép ügyvédje is megtámadja a büntetőjogot módosító sürgősségi rendeletet az alkotmánybíróságon. Victor Ciorbea korábban azt nyilatkozta, hogy ezt nem áll módjában megtenni, mert a jogszabály még nem lépett hatályba, ám Klaus Johannis államfő figyelmeztette: félretájékoztatja a közvéleményt.

Időközben egy ügyész is alkotmányossági kifogással élt egy folyamatban lévő perben, amelyet a bukaresti katonai törvényszék tárgyal, és amelyben két tűzoltót hivatali visszéléssel vádolnak a Colectiv-tragédia ügyében.

Ismert, hogy korábban a CSM és Klaus Johannis államfő is az alkotmánybírósághoz fordult. Arra hivatkoztak, hogy a sürgősségi rendelet alkotmányos természetű jogi konfliktus eredményez az államhatalmi ágak között. A jogszabály hatályba lépésének megakadályozási lehetőségeiről itt olvashat.

Kapcsolódók

Kimaradt?