Az RMDSZ kifogásolja a honatyák jogállásának bizonyos módosításait

Kifogásolja az RMDSZ parlamenti frakciója a képviselők és szenátorok jogállását módosító tervezet több előírását – jelentette ki Máté András Levente, miután a szövetség hétfői együttes frakcióülésén elemezte a jogszabályt.

A tervezetről még a költségvetés elfogadása előtt szavaz a parlament. A módosításokat a törvényhozói testület jelentős létszámnövekedése indokolta. A változtatásokra a kormánypártokra tett javaslatot: újításokat vezetnek be a mandátumok jogállása, a honatyák mentelmi joga, valamint a képviselők és szenátorok juttatásai terén.mate

„A válság időszakában természetesnek és jogosnak tartjuk az erőforrások hatékonyabb felhasználását. Az viszont elfogadhatatlan, hogy a kiadások karcsúsításának címszava alatt olyan módosításokat vezessenek be, melyek alkotmányellenesek vagy más törvények módosítását vonják maguk után” – nyilatkozta Máté.

A Kolozs megyei képviselő a mandátum elvesztése következményeinek tervezett változását említette példaként: a javaslat szerint a megszűnt mandátumok esetében nem írnának ki időközi választásokat azokban a választókerületekben, amelyeket több honatya képvisel.

Kimaradt?