Szeretne gyermeke szemébe nézni, lemondott a kereskedelmi miniszter

Facebook-bejegyzésben jelentette be csütörtökön lemondását Florin Jianu kereskedelmi miniszter, aki - mint írta - azt szeretné, hogy gyermeke ne ítélhesse el gyávaságért, amikor a szemébe néz..

„Felelősségteljesen átgondoltam, hogy erkölcsi szempontból mi a helyes út. Elsősorban nem is a saját szakmai tartásomat tartottam szem előtt, mert a lelkiismeretem tiszta, hanem azt, hogy miként tudok majd a gyerekem szemébe nézni és mit mondok majd neki évek múlva. Azt fogom neki mondani, hogy az apja gyáva volt és nevét adta olyasmikhez, amikkel nem ért egyet, vagy emelt fővel lépett ki egy olyan történetből, ami nem az övé?” – írta Facebook-bejegyzésében miniszter. Florin Jianu hozzátette, azért mond le, mert ezt sugallja neki a lelkiismerete, ez pedig „nem képezi alku tárgyát".

A tárcavezető megjegyezte, hittel és teljes erőbevetéssel dolgozott 28 napos mandátuma alatt, eszébe sem jutott hogy munkájára "ilyen brutális és igazságtalan" módon árnyék vetül majd.  „Akik ismernek, tudják, hogy nem tudom elfogadni a szélhámosságot és a hazugságot” – fogalmazott.

Jianu nem szeretné, ha lemondását valamelyik fél felhasználná politikai céljaira. Hozzátette: nem tartja ezt a háborút sajátjának és szeretné, ha minél hamarabb véget érne. „Vannak a kormányban olyan emberek, akiket nagyra tartok és nem érdemlik meg azt, ami két nappal ezelőtt történt (a büntető törvénykönyv és a perrendtartási törvénykönyv módosítása sürgősségi kormányrendelettel – szerk. megj.). Vannak olyan emberek a PSD-ben, akiknek a jóhiszeműségében továbbra is bízom” – fogalmazott a távozó tárcavezető. 

Utolsó utóíratából tudhattuk meg, hogy ezt a Facebook-bejegyzését már az elhíresült kormányülés estéjén megírta, és csak azért várt a közzétételével mert remélte, hogy az érintett felek jobb belátásra térnek vagy az utcai tüntetések nyomására „kijavítják hibájukat” „Ha nem tették meg ezt két nap alatt, akkor hátha hasznos példa lesz az én lépésem” – írta Florin Jianu. 

Florin Jianu az üzleti légkörért, a kereskedelemért felelt. A 40 éves politikus Slatinán született.  Nem tagja egyetlen pártnak sem, jelenleg a Romániai Kis- és Középvállalatok Országos Tanácsának elnöke. 2008-2016 között a Romániai Fiatal Vállalkozók Munkáltatói szövetségének elnökeként ténykedett, 2012-2014 között pedig a Fiatal Vállalkozók Európai Szövetségét vezette. 1999-ben végezte el a Bukaresti Egyetem matematikai karát, ezt követően rövid ideig a román államfői hivatal területi programokért felelős munkatársaként dolgozott.

Aurelia Cristea volt miniszter 20 év után lép ki a PSD-ből

A dohányzásellenes törvény kezdeményezőjeként országosan ismertté vált Aurelia Cristea, volt szenátor és miniszter szintén vállalhatatlannak tartja a Grindeanu-kormány lépéseit. Szerdán bejelentette, hogy kilép a Szociáldemokrata Pártból (PSD).

„Még egyszerű párttagként sem tudok közösséget vállalni a PSD – és a sajnos az ország – élére került szervezett bűnözői csoporttal” – írta a kolozsvári politikus a Facebook-oldalára. Aurelia Cristea 20 éve a PSD tagja, 2012 és 2016 között parlamenti képviselő, 2014 márciusa és decembere között a társadalmi párbeszédért felelős tárca nélküli miniszter volt a Ponta-kormányban.

A 2018-as centenáriumi ünnepségekkel koordinálásával megbízott Daniel Şandru államtitkár is bejelentette lemondását, azzal vádolva Sorin Grindeanu kormányfőt, hogy a Btk.-módosítással a köz szolgálata helyett egyes, az igazságszolgáltatás látókörébe került politikusok érdekeit szolgálja. 

Az európai alapok minisztériumának volt államtitkára, Ciprian Necula is bejelentette, kilépett a PSD-ből, amellyel már nem tud ideológiai közösséget vállalni.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?