„Amikor a székelyek sem ülhetnek ölbe tett kézzel...”

Sepsiszentgyörgyön mintegy ezer ember vonult utcára szerda este, hogy a büntetőjogot módosító sürgősségi rendelet és a kormány ellen tiltakozzanak.

A Facebookon szerveződő utcai megmozdulás este 8 órára volt meghirdetve, de már azelőtt tucatnyian gyülekeztek Sepsiszentgyörgy főterén, és folyamatosan nőtt a tüntetők száma.  Este nyolc órakor már több százan kezdtek el fütyülni és kiabálni, majd a színház elől a mintegy ezer főre duzzadt tömeg átvonult a prefektúra épülete elé.

Transzparenseken hazugnak és tolvajnak nevezték Liviu Dragnea szociáldemokrata pártelnököt és a kormányt, továbbá a feliratokon az volt olvasható, hogy egy demokráciában a bűnözőknek a börtönben van a helyük. „Elegünk van a tolvajokból”, „Tiszta államot akarunk”, „A Demokráciában a tolvajok rács mögött vannak”, „Megettétek a múltunkat, mentjük a jövőnket”, „Dragnea ne feledd, Románia nem a  tied!” és „Amikor a székelyeket is érdekli...” feliratokat emeltek a magasba.

A tiltakozók a hideg ellenére több mint egy órán át kitartottak, 21.30 kor oszlott szét a tömeg. A tüntetésre több tucat rendőr és csendőr felügyelt.  Sepsiszentgyörgyön várhatóan folytatódik az utcai megmozdulás, a Facebookon már szerveződik az újabb tüntetés, amit csütörtökön 15 órára hirdettek.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?