Naponta tüntetni fognak a nagyváradiak

Mintegy háromezer nagyváradi tiltakozott szerda este a Btk.-t módosító sürgősségi rendelet ellen.

Nagyváradon öt órára hirdették meg a kormányellenes tüntetést. Sebastian Dumától, a szervezők képviselőjétől megtudtuk, körülbelül 1500-an jelezték részvételüket a Facebookon is meghirdetett eseményen, és 1300-an jelezték, érdekli őket az esemény. Duma elmondta: nem tartoznak semmilyen csoporthoz, polgárokként szervezik a tüntetést, amelyen a kormány lemondását kérik.

A főtéren becslésünk szerint háromnegyed hatig mintegy 300-400 ember gyűlt össze, magyarok és románok, idősek s fiatalok egyaránt voltak közöttük. Sokan a román zászlót lengették, mások táblákon is kérték a kormány lemondását.

A tiltakozókkal ekkor ismertették a prefektúra elé tartó menet útvonalát, és arra szólították fel az embereket: mindenki vegye fel a telefonjával a tüntetést, és szűrjék ki maguk közül a rendbontókat, mivel ők békés tüntetést akarnak. Nem az embereknek kell hazamenni, hanem azoknak, akik elfogadták a rendeleteket, mondta Duma a hangos hujjogás közepette.

Egyes becslések szerint a főtérről mintegy ezer ember indult el, de a menethez sokan csatlakoztak útközben is. A tömeg a prefektúra előtt a „DNA să vine să vă ia” szlogent skandálták, és a Fő utcán át tértek vissza a városközpontba. Nagyváradon mintegy háromezren tiltakoztak február elsején este.

Nagyváradon a tervek szerint minden délután utcára hívják az embereket.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?