A német kormány magyarázatot vár Bukaresttől

A német kormány aggodalommal fogadta a kormány rendeletét a büntető törvénykönyv és a perrendtartás módosításáról, és választ vár Bukaresttől arra a kérdésre, hogy a rendelet révén megváltozó környezetben miként lehet folytatni a korrupció elleni küzdelmet - hangzott el szerdán Berlinben a német kormányszóvivői tájékoztatón.

Martin Schäfer külügyi szóvivő hangsúlyozta, hogy a kormány döntése "nem jó és nem helyes jelzés", a német szövetségi kormány pedig "világos válaszokat" vár a vezetéstől arra, hogy "miként képzeli el a korrupció elleni elkötelezett harc folytatását a megváltozott jogi keretfeltételek között, és hogyan szeretné erősíteni a jogállamot".

Angela Merkel kancellár szóvivője, Steffen Seibert felidézte, hogy a kancellár a napokban telefonbeszélgetést folytatott az ügyről Klaus Johannis államfővel, teljes támogatásáról biztosítva őt az erős és érett demokrácia kiépítése érdekében a korrupció ellen folytatott küzdelmében.

Angela Merkel az elnök előtt világossá tette, hogy Berlin szerint "nagyon rossz jelzés lenne a korrupció elleni küzdelem felpuhítása, és a jogállamiság, illetve a reformpolitika relativizálása" Romániában - tette hozzá Steffen Seibert.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?