Antal Árpád: a kormány döntésével nem lehet közösséget vállalni

A sepsiszentgyörgyiek is tüntetni fognak szerdán a kormány ellen. A város polgármestere, Antal Árpád a Maszolnak elmondta: Grindeanu-kabinet kedd esti döntésével nem lehet közösséget vállalni.

A büntetőjogot módosító sürgősségi rendelet ellen tiltakozó háromszékiek a Facebookon szerveződnek, és este 8 órára a város főterére, békés demonstrációra hívják azokat, akiket felháborított a kormány intézkedése. Az utcai megmozdulásra szólító, kétnyelvű Facebook-felhívásban a szervezők „követelik vissza az igazságszolgáltatástól alkotmányellenesen megvont hatalmat és a január 31-i kormányrendelet azonnali visszavonását!”.

A sepsiszentgyörgyi tüntetés szervezői ugyanakkor felszólítják a magyar közösség politikai alakulatait, a törvényhozásba delegált képviselőket, a választott elöljárókat, hogy tegyenek hitet a jogállamiság mellett: a leghatározottabban ítéljék el a kormány alkotmányellenes intézkedéseit. Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád érdeklődésünkre kifejtette: a tüntetés demokratikus eszköz és jog. Az elöljáró szerint a kormány egy rosszul előkészített és rosszul kommunikált döntést hozott, amivel nem lehet közösséget vállalni.

 „Ez az ország folyamatosan az egyik végletből a másikba esik, hiszen 20 évig mindenki azt csinált amit akart, senki nem kértek számon, aztán pár év alatt az igazságszolgáltatás mindenkit elővett, sok embert megalapozatlanul hurcoltak meg. Most viszont ismét a másik végletbe próbálják átbillenteni az országot” – jelentette ki Antal Árpád, aki szerint Románia egy negatív spirálba került, ahol folyamatos bosszúállás történik: hol az igazságszolgáltatás próbál bosszút állni a politikusokon, hol a politikusok az igazságszolgáltatáson.

A sepsiszentgyörgyi polgármester szerint valamilyen középutat kellene találni, mert eddig folyamatosan rosszul korrigáltak. „Oda kellene eljutni, hogy a törvények alkalmazhatóak legyenek, legyen egyforma a számonkérhetőség és a felelősség mindenki számára, függetlenül, hogy egyszerű ember, politikus, bíró, ügyész vagy a számvevőszék ellenőre” – fogalmazott az RMDSZ-es politikus. 

Az utcai megmozdulásokat támogatja a Magyar Polgári Párt sepsiszentgyörgyi vezetősége is. Az MPP szerda délelőtti sajtótájékoztatóján Nagy Gábor városi elnök illetve Bedő Zoltán a Magyarság Megmaradásáét Mozgalom vezetője is úgy nyilatkozott: ki kell menni az utcára annak, aki nem ért egyet a kormány döntésével. Bedő Zoltán szerint „disznóság ami történt, hiszen suttyomban, éjszaka nem lehet ilyen döntést hozni”. A kormány akkor járt volna el becsületesen, ha közvita és parlamenti vita előzte volna meg a döntést. A magyarok is ennek az országnak az állampolgárai, csatlakozniuk kell az szerveződő megmozdulásokhoz, véli Bedő Zoltán. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?