Btk.-módosítás: Klaus Johannis szembesítette Victor Ciorbeát a hazugságával

Klaus Johannis szerdán kijelentette: a nép ügyvédjének módjában áll alkotmányossági kifogást emelni a Btk.-t módosító sürgősségi kormányrendelet ellen, ugyanis erre 2013 óta van precedens. Victor Ciorbea, a nép ügyvédje erre úgy reagált: meg fogja vizsgálni az államfő érveit, és a lehető legrövidebb időn belül döntést hoz ebben a kérdésben.

Klaus Johannis szerdán, a Victor Ciorbeával folytatott megbeszélést követően azt mondta: az államelnöki hivatal jogászaival megkeresték azokat a dokumentumokat, amelyek bizonyítják, hogy az akkori nép ügyvédje 2013. október 9-én megtámadta az alkotmánybíróságon a fizetésképtelenségről szóló 2013/91-es sürgősségi rendeletet, amely csak október 25-én lépett hatályba. „Így a büntetőjogot módosító, kedd este elfogadott sürgősségi kormányrendelet ellen is alkotmányossági kifogást emelhet” - magyarázta Johannis.

Az államfő azt mondta, reméli, hogy Ciorbea „holnap vagy legkésőbb holnapután meghozza a helyes döntést”, és alkotmányossági kifogást emel a rendelet ellen. „Az ország lakossága fel van háborodva. Nem lehet azzal magyarázkodni, hogy más országokban is voltak tüntetések. Ezek a tüntetések nálunk vannak, Romániában. Romániában támadást intéztek a jogállamiság ellen, rendet kell teremteni'" - szögezte le Johannis.

Victor Ciorbea kijelentette, meg fogja vizsgálni az államfő érveit, és a lehető legrövidebb időn belül meghozza a döntést arról, hogy megtámadja-e az alkotmánybíróságon a büntetőjogot módosító kormányrendeletet. Korábban a nép ügyvédje kijelentette, csak már hatályba lépett sürgősségi rendeletek ügyében fordulhat a taláros testülethez.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?