Várhatóan sürgősségi rendelettel módosul a büntetőjog

A Szociáldemokrata Párt (PSD) szenátusi frakcióvezetője, Șerban Nicolae szerint a kormány várhatóan sürgősségi rendelettel módosítja a büntetőjogot és törvénytervezetet terjeszt a parlamentbe a közkegyelemről.

Erről kedden nyilatkozott a kormánypárti politikus az Antena3 televízióban. Șerban Nicolae tulajdonképpen megerősítette azokat a sajtóértesüléseket, miszerint a kormány az eredeti elképzeléseknek megfelelően szerdai ülésén sürgősségi rendeletet fogad el a büntető törvénykönyv és a büntető perrendtartás módosításáról.

A szenátusi frakcióvezető emlékeztetett, hogy a Cioloș-kabinet szintén sürgősségi rendelettel hozta összhangba a két jogszabályt az alkotmánybíróság határozataival. A közkegyelemről azt mondta: a kormány várhatóan törvénytervezetet terjeszt be erről a parlamentnek.

Az ügyben megszólalt kedden Liviu Dragnea, a PSD elnöke is, aki úgy fogalmazott, hogy a büntetőjog módosítására vonatkozó témát „így vagy úgy” le kell zárni. Közölte: elvárja a kormánytól, hogy „végre döntse el”, hogyan kívánja módosítani a büntető törvénykönyvet és a perrendtartást.

„Nekem az volt a kérésem, hogy zárják már le ezt a témát, így vagy úgy, és döntsenek belátásuk és ne mások véleménye szerint, mert ők egy demokratikusan megválasztott parlament által beiktatott legitim kormány és kötelesek alkotmányos jogkörüket gyakorolni' - nyilatkozta Dragnea a parlamentben.

A kormány kedd este rendkívüi ülést tart, a hivatalos napirend szerint a költségvetés tervezetét fogadják el, hogy a jogszabály szerdán a parlamentbe kerülhessen. A HotNews szerint azonban terítékre kerülhet a büntetőjog módosítása is. Kedd este egyébként Bukarestben és Kolozsváron is újabb spontán tüntetések voltak a kormány szándékai ellen, szerda reggel pedig ismét lesznek demonstrációk.

Kapcsolódók

Kimaradt?