Minden magyar szimbólum- és feliratperét megnyerte a háromszéki prefektúra

A háromszéki prefektúra megnyerte minden szimbólum-, kétnyelvűség és autonómia határozat ügyben indított perét, számolt be évértékelő sajtótájékoztatóján Sebastian Cucu.

A Kovászna megyei kormánybiztos a Tamás Sándor háromszéki tanácselnök egy héttel ezelőtti nyilatkozatára reagálva kifejtette: az elmúlt öt évben 38 pert indított székely zászlók kitűzése és kétnyelvű feliratok miatt, illetve 20 autonómia témájú helyi tanács határozat visszavonását kérte, eszerint nem indított több mint száz pert, ahogyan azt Tamás Sándor a legutóbbi megyeinfón állította.Sebastian Cucu hangsúlyozta, hogy a Kovászna megyei tanács ellen 2012 óta öt pert kezdeményeztek zászlók és kétnyelvű feliratok ügyében és a bíróság minden esetben a prefektúrának adott igazat. A háromszéki kormánybiztos szerint, ha a helyi elöljárók betartanák a törvényeket, azaz nem tűzték volna ki törvénytelenül a zászlókat és helyesen feliratozták volna a táblákat, akkor nem kerültek volna bíróság elé.

A háromszéki önkormányzat elnöke, Tamás Sándor a múlt heti megyeinfón azt nyilatkozta: a háromszéki önkormányzatoknak több mint száz perük van a kétnyelvűséggel és a zászlók kitűzésével kapcsolatban, és hangsúlyozta, hogy ezeknek csak egy részét kezdeményezte a prefektúra. A tanácselnök kettős mércének nevezte, hogy tiltják a székely zászló felvonását, miközben például Bukovina vagy Moldva zászlóját hivatalosan lehet használni.

Ugyanakkor sérelmezte a kétnyelvű feliratok elleni pereket, példaként említette, hogy a bodoki erdei út elején az elnevezés két nyelven, de egymás mellett volt feltüntetve, a másik pedig az, amikor megpróbálták megtiltani, hogy a megyei tanács levelezőpapírjainak fejlécén az intézmény megnevezése a román alatt magyarul és angolul is megjelenjen.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?