Băsescu beperelte a moldovai elnököt

Traian Băsescu beperelte a moldovai legfelsőbb bíróságon Igor Dodon elnököt. A Mediafax román hírügynökség idézte Băsescu ügyvédjét, Andrei Bivolt, aki szerint a keresetet csütörtökön nyújtották be a moldovai állampolgársági törvénnyel összhangban.

Bivol szerint Băsescut önkényesen fosztották meg moldovai állampolgárságától, ami sérti az állampolgársági törvényt és a vonatkozó európai egyezményt is. Az ügyvéd szerint a legfelsőbb bíróságnak öt napon belül döntést kell hoznia.

Igor Dodon január 2-án írta alá a rendeletét, amellyel megvonta Băsescutól a moldovai állampolgárságot, azzal indokolva ezt, hogy jogellenesen jutott hozzá. Az elnöki hivatalban kifejtették, hogy moldovai állampolgárságot nem kaphat olyan személy, aki terrorizmussal, a nemzetbiztonság, a közrend és a lakosság egészségének és erkölcsének veszélyeztetésével hozható összefüggésbe.

Megjegyezték, hogy Băsescut Romániában korrupcióval vádolják, és több bűnügyben is gyanúsítottként szerepel. A Moszkva-barát szocialista politikus, Igor Dodon, november 13-án nyerte meg a moldovai elnökválasztást. Băsescu és felesége a választási kampányban, november 3-án tette le Chișinăuban a moldovai állampolgársági esküt.

Kapcsolódók

Kimaradt?