Összefognak a kovásznai választásokon a román pártok

Összefogással próbálnak polgármesteri tisztséget szerezni Kovásznán a román pártok. A háromszéki fürdővárosban egy közös, független jelöltet támogatnak a polgármesteri tisztség elnyeréséért.

Korábban négy román jelölt iktatta jelölési iratcsomóját, de a Szociál-Liberális Szövetség, a Demokrata Liberális Párt, a Polgári Erő, Dan Diaconescu Néppárt­ja és a Nagy-Románia Párt közti tárgyalások eredményeként hárman visszaléptek. A háromszéki fürdőváros lakosságának egyharmadát kitevő román közösség várhatóan a függetlenként induló Sorin Popica vállalkozót támogatja.primaria-Covasna-3-copy

A február 3-i időközi polgármester választáson két magyar jelölt száll versenybe. Az RMDSZ színeiben a jelenlegi alpolgármester, Thiesz János, míg az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) színeiben egy volt polgármester, Málnási László Levente szeretné megszerezni a városvezetői tisztséget.

A Szociáldemokrata Párt (PSD) Kovászna megyei elnöke, Horia Grama kijelentette: a három jelölt visszalépése a pártok közti megállapodás eredménye, hiszen a román politikai alakulatok úgy látják, történelmi esély mutatkozik arra, hogy megnyerjék a Kovászna városi polgármesteri tisztséget, hiszen a kétharmados magyar közösséget megosztja a két magyar jelölt indulása.

A Lőrincz Zsigmond polgármester tavaly novemberi tragikus hirtelenséggel bekövetkezett halála miatt sorra kerülő időközi választást február 3-án szervezik Kovásznán.

Kimaradt?