Tőkésék felé is nyitottak Mesterházy Attiláék

A Tőkés László által védnökölt Erdélyi Magyar Néppárttal is konzultálna nemzetpolitikai programjáról a Magyar Szocialista Párt, ha az EMNP-ben létezik erre irányuló fogadókészség – jelentette ki a maszol.ro-nak adott interjúban Mesterházy Attila.

Az MSZP elnöke a párt nemzetpolitikáját bemutató kolozsvári előadása után nyilatkozott lapunknak arról, hogy miért kért bocsánatot a határon túli magyaroktól a 2004. december 5-i népszavazásért és miként képzeli el a szocialisták viszonyulását a határon túli magyar politikai szervezetekhez.

Mesterházy Attila elutasította azt a felvetésünket, hogy a Fideszhez hasonlóan az MSZP is a politikai hátországát kívánja kiépíteni Erdélyben a magyarországi választások előtt egy évvel, és ezt a célt szolgálta volna a párt Kolozsvárra kihelyezett elnökségi ülése, illetve az RMDSZ vezetőivel tartott találkozó. D MTI20130116015

„Az ember oda megy, ahová meghívják. Magyarul: mi a Kós Károly Akadémia Alapítványtól kaptunk egy meghívást, majd az RMDSZ meghívott egy konzultációra is, és mi éltünk ezzel a lehetőséggel. Ha más legitim szervezet hív meg bennünket vagy hajlandó a konzultációkra velünk, akkor természetesen a meghívást nem fogjuk elhárítani" – magyarázta Mesterházy Attila.

Az MSZP elnöke azt mondta: a nemzetpolitikai programjukban is meghirdetett egyenlő távolságtartás szellemében az RMDSZ-szel versengő erdélyi magyar pártokkal is konzultálnának. „Ha van az EMNP részéről fogadókészség – mert csak azokkal tudunk leülni, akikben van fogadókészség –, akkor természetesen nem zárkózunk el a tárgyalásoktól" – fogalmazott a politikus.Mesterhazy-attila2

Mesterházy pártja egyenlő távolságtartásának bizonyítékául példaként hozta fel, hogy Robert Fico szlovák miniszterelnökkel tartott találkozója előtt mindként szlovákiai magyar párt, a Fidesz-kötődésű MKP és a Híd-Most vezetőivel is konzultált. „Mind a két párt vezetőit megkérdeztem: melyek azok a fontos kérdések, amelyeket szerintük fel kell vetnem a szlovák kormányfőnek? Utóbb tájékoztattam is mindkét magyar párt vezetőit arról, hogy mi volt a találkozónk eredménye. Tehát mi az egyenlő távolságtartás elvét a Fidesztől eltérően komolyan vesszük" – jelentette ki.

Tőkés Lászlóék esetében egyelőre nem lehet fogadókészségről beszélni. Az európai parlamenti képviselő, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke nyilatkozatban ítélte el, hogy a Kós Károly Alapítvány és a Táncsics Alapítvány szervezésében Mesterházy Attila, az MSZP elnöke előadást tartott a nemzetpolitika aktuális kérdéseiről Kolozsváron, ezt megelőzően pedig a két alapítvány elnökei - Markó Béla és Szabó Vilmos - együttműködési megállapodást írtak alá. „Határozottan fel kell emelnünk a szavunkat, hogy az erdélyi magyar nemzeti értéknek – valóságos transzilván hungarikumnak – számító Kós Károly megszentelt nevét és művét bárki is a meghívott nemzetietlen politikusokkal (...) kompromittálja" - írta nyilatkozatában az EMNT elnöke.

Felvetésünkre Mesterházy Attila elismerte: a határon túliakkal szemben elkövetett „múltbeli hibák" miatt a szocialisták hamarabb is bocsánatot kérhettek volna. Ám elutasította azt a feltételezésünket, hogy ezt a gesztust szavazatszerzés reményében tették meg a magyarországi választások előtt egy évvel.

„Nem hiszem, hogy ez a gesztus olyan mértékben befolyásolná egyik pillanatról a másikra a szocialista pártról kialakult véleményt. Nem gondoljuk azt, hogy ettől nekünk hirtelen Erdélyben és más régiókban, ahol lehet majd élni a szavazati joggal, tömegével lesznek szocialista pártra szavazó határon túli magyarok. Ezt azért tesszük, mert azt gondoljuk, hogy ez így helyes. Ilyen egyszerű" – magyarázta.D MTI20130116007

Mesterházy szerint azt sem várják el a bocsánatkérésért cserében, hogy a határon túli magyarok elfelejtsék az összes kritikai észrevételüket, az összes ellenérzésüket a szocialista párttal szemben. „Mi pontosan tudjuk azt, hogy nagy a lemaradásunk, nagyon sokat kell még dolgoznunk azért, hogy elnyerjük az Erdélyben élő emberek bizalmát. Azt a folyamatot akartam csak elindítani Kolozsváron, ami alapján be tudjuk bizonyítani a jövőbeni lépéseinkkel, hogy ezt mi komolyan gondoltuk, és további lépéseket teszünk azért, hogy szándékunkat lássák a határon túli magyar közösségek tagjai" – fogalmazott a politikus.

Mesterházy Attila szerint komoly esélye van Magyarországon a Fidesz leváltására irányuló ellenzéki összefogásnak. „Az eddigi egyeztetéseken voltak ugyan hangsúlybeli különbségek a gazdaságpolitikai programnál, de közjogi kérdésekben, az alkotmánymódosítással kapcsolatos kérdésekben minimális a vita az ellenzéki politikai erők között. Ezért úgy vélem, hogy ezek a tárgyalások sikeresek lesznek, és a végén az ellenzéki pártok többsége konszenzusos megoldást tud majd javasolni az országnak” – mondta a maszol.ro-nak adott interjúban. Arra a kérdésünkre, miszerint előfordulhat-e, hogy az MSZP nem tart majd igényt a miniszterelnöki tisztségre, a szocialisták vezetője kijelentette. „Erről határozott álláspontunk van, amely nem változik: annak kell lennie a kormányfőjelöltnek, akivel meg lehet nyerni a következő választásokat Magyarországon.”

Kimaradt?