Egyszerű indítványt nyújt be az igazságügyi miniszter ellen az USR

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) kidolgozta az igazságszolgáltatással kapcsolatos egyszerű indítványát, amelyben Florin Iordache igazságügyi miniszter lemondását kérik - jelentett be szerdán Nicuşor Dan, a párt elnöke. 

„A demokrácia és a jogállam egy igen egyszerű dolgot jelent: vannak bizonyos szabályok, s akik azokat megszegik, azokat felelősségre vonják. Amit ma ajánlanak, az egy eltérés a jogállamtól: azok, akik tévedtek, nem lesznek megbüntetve. Ez még súlyosabb, mint a közpénz ellopása. Azoknak az embereknek, akik közpénzt tulajdonítottak el, most megbocsátanak. Ez nincs benne a Szociáldemokrata Párt (PSD) és Demokraták és Liberálisok Szövetsége (ALDE) programjában, amiért megválasztották őket. Az indítvány szövege elkészült, az USR képviselői aláírták és a liberálisok elnökének beleegyezését is bírjuk, hogy a Nemzeti Liberális Párt (PNL) képviselői is aláírják” – mondta el egy sajtóértekezleten Nicuşor Dan. Kifejtette: a börtönök zsúfoltságának kérdését börtönök építésével és nem közkegyelemmel kell megoldani.

Silviu Dehelean USR-s parlamenti képviselő a sajtóértekezleten elmondta: az igazságügyi miniszter „hazudott a parlamentben és hazudott a román népnek”, ezért le kell mondania. Szerinte Florin Iordache a parlamenti meghallgatáson azt ígérte, hogy a jogszabály-tervezeteket benyújtják a parlamentbe és minden módosítás előtt társadalmi vitát tartanak, de a közkegyelemről és amnesztiáról szó sem volt. 

Kimaradt?