FRISSÍTVE: Klaus Johannis már megtette az első lépést a referendum kiírásához

FRISSÍTVE: Referendumot kezdeményez Klaus Johannis a büntető törvénykezés módosítása kapcsán – ezt maga az államfő jelentette be egy, a Cotroceni-palotában tartott hétfői eseményen. Az államfő kedden be is indította az országos referendum megszervezésének előkészületeit. 

„Nyilvánvaló, hogy nagy érdeklődés övezi a büntetőtörvénykönyv módosítása és a közkegyelem témakörét. Kezdeményezni fogok egy referendumot, amelynek keretében az emberek kinyilváníthatják, hogy egyetértenek-e mindezekkel vagy sem, mert amikor a PSD-re szavaztak, ezek a törekvések nem szerepeltek az alakulat kormányprogramjában” – fogalmazott Johannis. Az államfő hangsúlyozta, látszólag az igazságszolgáltatással kapcsolatos dolgokról, sürgősségi rendeletekről, konkrét témákról zajlik a vita.

Romániában a választói névjegyzékben szereplő polgárok 30 százalékának részvétele szükséges egy népszavazás érvényességéhez. A tavaly decemberi voksoláson, amelyen a PSD a parlamenti mandátumok több mint 47 százalékát megszerezte, a részvétel nem érte el a 40 százalékot, a jelenlegi ellenzéknek tehát a névjegyzékben szereplő polgárok mintegy 20 százalékát sikerült csak maga mellé állítania.

„Valójában azonban, kedves román állampolgárok, arról van szó, hogy milyen nemzet szeretnénk lenni. Hogy erős nemzetet és jogállamot szeretnénk, vagy egy amolyan langyos nemzetet és vitatható jogállamot akarunk. Hogy a kis egyesülést megvalósító generációra szeretnénk hasonlítani, vagy olyan nemzet akarunk lenni, amely fél felemelni a hangját? Hogy a többi európai nemzethez foghatók akarunk lenni, vagy olyanok, akik nem merik hallatni a hangjukat az európai nemzetek kórusában? – tette hozzá Klaus Johannis.

Johannis abberációnak nevezte Liviu Dragneának, a Szociáldemokrata Párt elnökének azt a kijelentését, hogy a hétvégi tüntetések az alkotmányos rend megdöntésére irányultak, és egy „új bányászjárás” előkészületeit jelentik. „Ez hallatlan. A polgárok államcsínyt akarnak? Ellenkezőleg, a politikusok készülnek államcsínyre! Kegyelemdöfést készülnek adni a jogállamiságnak” – fogalmazott az államfő.

A PNL támogatja

 A Nemzeti Liberális Párt (PNL) minden erejével támogatja Klaus Johannis államfő kezdeményezését, hogy a büntető törvénykönyvek módosításának ügyében népszavazást szervezzenek - jelentette be hétfőn Raluca Turcan, a PNL ügyvivő elnöke.

"Az államfő helyesen döntött. Nyilvánvaló ellentét van a nép és a kormánykoalíció között, utóbbinak az a célja, hogy saját politikai klientúráját megmentse. A választók kormányzásra adtak mandátumot, nem a rablók megmentésére. A Nemzeti Liberális Párt minden erejével támogatja Klaus Johannis államfő kezdeményezését. A kormánykoalíció előtt nyitva áll a lehetőség, hogy lemondjon erről a tervéről, amely szembemegy a közérdekkel' - olvasható a PNL közleményében. 

Az USR is Johannis mellé áll

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) is támogatja az államfő kezdeményezését.Nicuşor Dan, az USR elnöke vasárnap emlékeztetett: már a kampányban jelezték: elleneznek minden olyan akciót, amellyel a korrupt politikusok megmenekülhetnek az igazságszolgáltatástól.

"A Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Demokraták és Liberálisok Szövetsége (ALDE) kezdeményezése éppen azt szolgálja, hogy Liviu Dragnea, Călin Popescu-Tăriceanu, Dan Voiculescu, Gabriel Oprea, Titus Corlăţean és mások ne kerüljenek az igazságszolgáltatás elé. (...) Ezzel saját programjukat is megszegik" - írta Facebook-bejegyzésében az USR elnöke. Cristian Ghinea képviselő szintén a referendumot részesíti előnyben a sürgősségi kormányrendelettel szemben. 

A PMP-nek vannak fenntartásai

Egy esetleges referendum kezdeményezése előtt ki kell kérni az Alkotmánybíróság véleményét arról, hogy országos érdekű kérdésnek tekinthető-e a közkegyelem témája vagy sem - véli a Népi Mozgalom Párt elnöke. 

Traian Băsescu szenátor szerint az alkotmány világosan kimondja, hogy a parlamenttel való egyeztetést követően az államfőnek jogában áll népszavazásra bocsátani országos érdekű ügyeket. "A nagy kérdés azonban az, hogy néhány ezer ember közkegyelemben részesítése országos érdekeltségű ügy-e vagy sem. E tekintetben vélhetően csak az Alkotmánybíróság tud dönteni" - fogalmazott Traian Băsescu. 

A volt államfő hozzátette, mindenképpen ki kell kérni a taláros testület véleményét, neki azonban fenntartásai vannak azzal kapcsolatban, hogy 2.500-3.000 személy közkegyelemben részesítése országos érdekeltségű kérdés lenne. "Erkölcsi szempontból nyilvánvalóan az, az Alkotmány azonban ennél sokkal szárazabb" - tette hozzá a PMP elnöke. 

FRISSÍTÉS:  Johannis beindította a procedúrát

Levélben értesítette Klaus Johannis a parlament két házelnökét, hogy beindította az országos referendum megszervezésének előkészületeit. A népszavazás során a korrupcióellenes harc folytatásához és a köztisztviselők feddhetetlenségéhez való viszonyulásáról kell állást foglalnia a lakosságnak. 

Az elnöki hivatal közleménye értelmében az államfő kedden elindította az országos referendum megszervezésének folyamatát az alkotmány 90. cikkelye alapján. A lakosságnak két, országos jelentőségű kérdéssel kapcsolatban kell állást foglalnia: az egyik a korrupcióellenes harc folytatása, a másik a köztisztségviselők feddhetetlenségének biztosítása. 

Johannis a parlament két házelnökének, Călin Popescu-Tăriceanunak és Liviu Dragneának küldte el az erre vonatkozó levelet, kérve a törvényhozó testület álláspontját a népszavazás kiírásával kapcsolatban. Az államfő ugyanakkor Sorin Mihai Grindeanu miniszterelnököt is értesítette szándékáról. A parlamentnek húsz napja van állást foglalni a referendumról, véleménye azonban csak konzultatív jellegű.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?