Johannis együtt tüntetett a bukarestiekkel a közkegyelmi tervezet ellen

Több mint tízezren – egyes források szerint 15 ezren – tüntettek vasárnap este a bukaresti Egyetem téren a közkegyelmi, illetve a Btk-t módosító tervezet ellen. A tömegben megjelent Klaus Johannis államfő is. Demonstrációk vannak más városokban is.

Bukarestben a tömeg 17 órakor gyülekezett az Egyetem téren. A helyszíni beszámolók szerint államfő 18.20 körül jelent meg a tüntetők között. Klaus Johannis mintegy húsz percet beszélgetett az emberekkel, majd távozott.

Az államfő kijelentette, azért ment az Egyetem térre, hogy kifejezze felháborodását amiért a politikusok egy csoportja meg akarja változtatni a törvényeket és gyengíteni szándékozik a jogállamot. 

"Egy csoportnyi politikus, akiknek büntetőjogi ügyeik vannak, meg akarja változtatni a romániai törvénykezést, meg akarja gyengíteni a jogállamot, és ez megengedhetetlen. Nem engedhetjük meg, hogy megváltoztassák a jogszabályokat, és vétkes politikusok tucatjai, százai tiszta lappal folytathassák a törvénytelenségeiket" – idézte az Agepres Klaus Johannist. 

A tömeg folyamatosan nőtt, a HotNews szerint 18 órakor, amikor tüntetők elindultak a kormányépület felé, számuk 15 ezresre duzzadt. A demonstrálók többek közt azt skandálják, hogy „PSD - a vörös pestis,” „A DNA vigyen el titeket”, „DNA, ne feledd, mi a te pártodon vagyunk”. Egyesek táblákat tartanak a kezükben, olyan feliratokkal, mint „Referendumot mindenkinek, hadd derüljön ki, ha tolvajok vagyunk”, és „Otthon jó meleg van, de én érted is kiabálok”. 

Kolozsváron nem a választások eredménye ellen tüntetnek

Vasárnap nemcsak Bukarestben, hanem az ország csaknem valamennyi nagyvárosában tüntetők vonultak utcára. A hírtelevíziók beszámolói szerint Kolozsváron és Temesváron is több ezren tiltakoztak. 

Helyszíni tudósítónk szerint kincses városban körülbelül négyezren vonultak utcára. A tömeg a Főtéren gyűlekezett délután öt órakor, ahol többen is rövid beszédet mondtak. Elhangzott, nem a parlamenti választások eredménye ellen tüntetnek, hanem azért, hogy a megválasztott képviselők végre a köz érdekeit szolgálják. Többek is felháborodásuknak adtak hangot amiatt, hogy egyes hírtelevíziók megpróbálják hiteltelenné tenni az utcai megmozdulásokat, azt állítván, a tiltakozókat lefizették. A felszólalók hangsúlyozták, már most oda kell figyelni arra, hogyan tevékenykednek a pártok a parlamentben, a kormányon, hogy négy év múlva végre megfelelő személyek kerülhessenek döntéshozói pozicíóba. A beszédek után a tömeg körbevonult Kolozsvár központján. 

Vasárnap a külföldön élő románok is tüntetéseket szerveztek Franciaországban, Olaszországban, Angliában, Dániában és Norvégiában, ahol több tucatnyi demonstráló vonult utcára a kormány közkegyelmi tervezete ellen tiltakozva.

Cikkünk frissül

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?