FRISSÍTVE - Porcsalmi Bálint: elvállaltam, mert ez egy vissza nem térő lehetőség

FRISSÍTVE: Porcsalmi Bálint politikai és kommunikációs tanácsadót, az RMDSZ korábbi ügyvezető alelnökét javasolja ügyvezető elnöknek Kelemen Hunor az év elején tisztségétől megváló Kovács Péter helyére. A jelöltről a jövő hétvégén ülésező Szövetségi Képviselők Tanácsa szavaz.

Az RMDSZ szövetségi elnöke a Maszolnak csütörtökön elmondta: három szempontot mérlegelt a döntésekor. Az egyik a jelölt képességeire vonatkozott. Emlékeztetett arra, hogy Porcsalmi Bálint korábban különféle feladatköröket látott el az RMDSZ-ben, és kormányzati munkát is vállalt.  „Kabinetfőnököm is volt, hosszú ideig dolgoztunk együtt, az elmúlt 17 év felét közvetlen munkatársamként töltötte, ismerem a képességeit” – mondta Kelemen Hunor.

A politkus szerint Porcsalmi Bálint az ügyvezető elnöki tisztség ellátásához szükséges tapasztalatokkal is rendelkezik, mert jól ismeri az RMDSZ-t és a szervezet is ismeri őt, hiszen korábban ügyvezető alelnök is volt. Emellett nemzetközi tapasztalatokra is szert tett, mert az utóbbi években politikai tanácsadóként és trénerként külföldön tevékenykedett, sok párttal és politikussal dolgozott együtt.

A szövetségi elnök fontos szempontnak nevezte azt is, hogy megbíznak egymásban Porcsalmi Bálinttal. „Bizalmi tőkénk erős, hiszen sokat dolgoztunk együtt. Teljes mértékben megbízom benne, és tudom, hogy ezt a feladatot el fogja tudni látni az RMDSZ élén” – magyarázta Kelemen Hunor. Hozzátette: azt várja tőle, hogy segítsen megvalósítani az RMDSZ elképzeléseit és erősítse a kapcsolatot a szövetség és az erdélyi magyarság között.

Kelemen elmondta, azt szeretné, hogy Porcsalmi bátran politizáljon, ugyanakkor innovatív, hatékony szervezeti munkát is végezzen. „Ez is lenne a feladata az ügyvezető elnöknek a továbbiakban” – tette hozzá.

Kicsoda Porcsalmi Bálint?

Porcsalmi Bálint jelenleg politikai és kommunikációs tanácsadóként dolgozik – stratégiai tervezéssel, kampányszervezéssel segíti döntéshozók, közszereplők és szervezetek tevékenységét. Politikai tevékenysége és szakmai karrierje szorosan kötődik az RMDSZ-hez. Az elmúlt tizenhét évben az RMDSZ minden kampányában részt vett: szervezőként, koordinátorként, az utóbbi években pedig külső tanácsadóként segítette az önkormányzati, parlamenti, európai parlamenti és államelnökjelöltek munkáját.

Korábban három évig volt az RMDSZ ügyvezető alelnöke: előbb a szórvány, majd az önkormányzati főosztályt vezette. Hat évet Bukarestben dolgozott: Nagy Zsolt informatikai miniszter, majd Kelemen Hunor kulturális miniszter kabinetfőnökeként; 2007-ben hírközlési államtitkárnak nevezték ki.

Az elmúlt három évben dolgozott az ukrajnai elnökválasztási, a bécsi önkormányzati, valamint a szerbiai parlamenti kampányban; de több ízben szervezett kampányokat és politikai akciókat Bulgáriában, Szlovákiában, Horvátországban, Litvániában, Moldvában és Bosznia-Hercegovinában; aktivistákat és jelölteket készített fel Jordániában, Szomáliában és Mongóliában is. Hét éve az amerikai International Republican Institute trénereként politikai kommunikáció, szervezetépítés és kampányszervezés témakörben tart nemzetközi előadásokat, képzéseket – közel negyven politikai szervezet vezetőivel, tagjaival dolgozott együtt.

Porcsalmi Bálint 36 éves, Kolozsváron született, Zilahon nőtt fel és ott járt iskolába. Politológusi diplomáját a Babeș–Bolyai Tudományegyetemen szerezte, szakdolgozatát az előválasztási kampánykommunikációból írta. 

FRISSÍTÉS: "Nehéz döntés volt"

Porcsalmi Bálint a Maszolnak elmondta, nehéz döntés előtt állt, amikor a szövetségi elnök felkérte arra, hogy vállalja el a tisztséget. „Négy-öt éve azt a döntést hoztam, hogy más pályán indulok el, a politikával szakmaként akarok foglalkozni, nem politikusként. Nagyon meglepődtem, amikor Kelemen Hunor megkeresett. Nem számítottam erre, mert a szövetségi elnök is jól tudja, hogy más pályát választottam. Az RMDSZ-ből nem estem ki, mert a kampányban is sokat segítettem a szervezetnek, de azért más belülről, és más tanácsadóként” – magyarázta.

Porcsalmi elmondta, döntéshozatala előtt sokat mérlegelt, listát is készített a pró és kontra érvekkel. „A személyes oldalát nézve több volt ellenérv, de arra a következtetésre jutottam, hogy ezt el kell vállalnom, mert egy vissza nem térő lehetőség. Annak is van felelőssége, ha nem vállalom el” – fogalmazott az ügyvezető elnöki tisztségre javasolt jelölt.

Felidézte, hogy az elmúlt két évben sokat dolgozott az Újratervezésnek nevezett belső szervezeti átvilágítási javaslatcsomagon. A tisztség elvállalása mellett szólt, hogy az Újratervezésben tanácsadóként leírt elképzeléseket politikai vezetőként megvalósítsa.

Kérdésünkre Porcsalmi Bálint elmondta, nem számít meglepetésre a Szövetségi Képviselők Tanácsának ülésén, de nem is akar hátradőlni a következő napokban.

„Az SZKT-tagok nagyon nagy része személyesen ismer engem, többségükkel közvetlenül is dolgoztam. Polgármestereknek, parlamenti képviselőknek, megyei vezetőknek a kampányát személyesen segítettem, ismerik a munkastílusomat” – magyarázta. Hozzátette, az SZKT-ülésig hátralévő időszakban személyesen felkeresi a területi szervezetek vezetőit, a helyi RMDSZ-es politikusokat, meg akarja hallgatni a véleményüket, ismertetni szeretné velük a terveit. 

Kapcsolódók

Kimaradt?