Van pálya a magyar ügyeknek a bukaresti parlamentben

Magyar nemzeti ügyeknek is van pálya a bukaresti parlamentben, mondta Kulcsár Terza József. Az RMDSZ Kovászna megyei képviselője, az MPP háromszéki elnöke parlamenti képviselői munkája első néhány hetének tapasztalatait foglalta össze csütörtöki sepsiszentgyörgyi sajtótájékoztatóján.

Kulcsár Terza József emlékeztetett, hogy tisztségbe lépése napján nem a pulpitusra kihelyezett román nyelvű bibliára esküdött, hanem a magával vitt Károli Gáspár által lefordított magyar nyelvű Bibliára és a székely zászlóra tett kézzel mondta el képviselői fogadalmát, és a hivatalos szövegen túl a román parlament plénuma előtt magyarul is kijelentette: „Erre esküszöm. Isten engem úgy segéljen!".A háromszéki képviselő sajtótájékoztatóján elmesélte, hogy az eskületétel előtti napon sokat gondolkodott ezen, mivel vállalnia kellett annak veszélyét, hogy nem érvényesítik mandátumát, ugyanis a törvény előírja, hogy nem lehet képviselő, aki nem előírás szerint teszi le az esküt.

Kulcsár Terza József hozzátette: fel volt készülve arra, hogy cselekedetének lesznek ellenzői is, de a bukaresti parlamentben ezen senki nem rökönyödött meg. Mindez azt bizonyítja, hogy van pálya, és akárhányszor lehetőség van rá, a román parlamentben is ki kell állni a nemzeti ügyekért, mutatott rá Kulcsár Terza József.

Az igazságügyi minisztert tájékoztatja a székelyföldi nyelv és szimbólumhasználatról

A háromszéki politikus beszámolt arról is, hogy az emberjogi bizottság tagjaként részt vett Florin Iordache igazságügyi miniszter parlamenti meghallgatásán, és bár a 60 fős bizottságban nehezen kapott szót, de lehetősége volt három kérdést intézni a miniszterhez: mi a véleménye, hogy a Kovászna és Hargita megyékben a prefektusok büntetnek a székely zászló használatáért? Mi a véleménye arról, hogy a Kovászna megyei prefektus büntetett egy másik Európai Uniós tagállam, Magyarország himnuszának elénekléséért? Látja-e akadályát, hogy a gyulafehérvári nyilatkozatot belefoglalják Románia alkotmányába?

Kulcsár Terza József szerint a meghallgatás sajátos rendszer szerint zajlik, hiszen egyszer összegyűjtötték a kérdéseket, amiből valójában az igazságügyi miniszter arra válaszolt, amire akart. Mivel a magyar képviselők közül csak Kulcsár Terza József tett fel kérdést a miniszternek, nem tehette, hogy nem reagál, viszont semmitmondó választ adott, miszerint a prefektusok kell legyenek a megyékben az elsők, akik az alkotmányt betartják, mondta a háromszéki képviselő.

Hozzátette: a bizottsági meghallgatást követően odament Florin Iordache igazságügy miniszterhez, aki azt mondta, hogy keresse meg februárban és mutassa be az általa felvetett problémákat. Kulcsár Terza József a sajtótájékoztatón elmondta: élni szeretne ezzel a lehetőséggel, dokumentumokat készít elő a székelyföldi szimbólum- és nyelvhasználati problémákról, bízik benne, hogy valóban megvalósulhat a találkozó.

Országos tisztújító kongresszusra készül az MPP

A Magyar Polgári Párt háromszéki és sepsiszentgyörgyi szervezetei az elmúlt hetekben megszervezték a négy éve esedékes tisztújításokat. Ezek során a párt országos elnöksége javaslatára újraválasztották a Kovászna megyei szervezet élére Kulcsár Terza Józsefet, akit kilenc tagú elnökség segít munkájában.

Az elmúlt években, belső viták miatt megrendült sepsiszentgyörgyi szervezet élére teljesen új elnökséget állítottak. A pártból kizárt Bálint József helyett Nagy Gábor közgazdász vette át a sepsiszentgyörgyi szervezet vezetését. Nagy Gábor emlékeztetett, hogy az MPP-nek 2008-ban 9 helyi tanácsosa volt Sepsiszentgyörgyön, 2012-ben már csak 1 tanácsost tudtak bejuttatni az önkormányzatba, az idei választásokon pedig egyetlen tanácsosi helyet sem szereztek.

A polgári párt új sepsiszentgyörgyi elnöke szerint mindez az elmúlt évek belső vitái miatt történt. Most, hogy ennek véget vetettek, újra közelebb szeretnének kerülni a sepsiszentgyörgyi emberekhez és céljuk, hogy négy év múlva 3-4 tanácstagot bejuttassanak a sepsiszentgyörgyi önkormányzatba.

Kulcsár Terza József, az MPP Kovászna megyei elnöke arról is tájékoztatott, hogy január végén kerül sor a polgári párt országos tisztújító kongresszusára. Az MPP bővített országos elnöksége pénteki ülésén dönt a helyszínről és az időpontról.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?