Lázasan dolgozik a kormány Románia régiósításán

A Szociáldemokrata Párt (PSD) „helyi báróinak" nevezett megyei tanácselnökök és polgármesterek bevonásával, Liviu Dragnea miniszterelnök-helyettes koordinálásával készül a kormány tervezete Románia új közigazgatási felosztásáról – írta pénteken a Gândul.

A Ponta-kabinet megőrizné a jelenlegi megyéket, amelyek összesen nyolc, közigazgatási jogkörökkel felruházott régióba kerülnének. Az új területi-adminisztratív egységek határai megegyeznének a jelenlegi fejlesztési régiók határaival. Így például Maros, Hargita és Kovászna megye Szeben, Fehér és Brassó megyével együtt alkotna közös régiót.regiuni-dezvoltare

A régiók élén a megyei tanács és tanácselnök mintájára a régiótanács és a régióelnök állna, akit kezdetben a megyei és helyi tanácsosok, majd a 2016-os helyhatósági választások alkalmával közvetlenül választanának meg.

A PSD-s önkormányzati vezetők szerint az ország „régiósításának" célja a valós decentralizáció megteremtése. „Meguntuk, hogy csak Bukarest fejlődjön, és mi kinyújtott kézzel várjuk a pénzt a fővárosból" – érvelt a gandul.info-nak nyilatkozva Gheorghe Nichita iași-i polgármester, aki szerint az ország új közigazgatási felosztása csökkentené a régiók közötti gazdasági egyenlőtlenségeket.

A polgármester arra utalt, hogy a PSD elképzelései szerint az adott régió maga döntene a fejlesztési prioritásairól, és ami a legfontosabb: maga döntene a területén lévő megyékből befolyt adóösszegek nagy részének a sorsáról.ponta dragnea

A régióelnökök hatásköre még nem tisztázott, ám a megyei tanácsok szövetségének elnöke, Nicuşor Constantinescu szerint hatalmuk nem terjedne ki a megyei önkormányzati vezetőkre. „A megyei tanácselnök nem a régióelnök alárendeltje lesz" – hangsúlyozta.

Az ország új területi-közigazgatási felosztásához alkotmánymódosításra van szükség. Victor Ponta miniszterelnök szerint a tervezet – az új alaptörvény elfogadása után – még az idén megvalósítható.

Kimaradt?