Mégsem változik a honatyák mentelmi jogának szabályozása?

Visszavonná Eugen Nicolicea képviselő azokat a sokat bírált törvénymódosító javaslatait, amelyek – kritikusai szerint – újabb akadályokat gördítenek esetleges bírósági felelősségre vonásuk elé. Ezt a politikus pénteken jelentette ki, miután a kormányzó Szociál-Liberális Szövetségen (USL) belül is vitát okoztak az indítványai.

Nicolicea a képviselők és szenátorok jogállásáról szóló törvény módosítása során a mentelmi jog felfüggesztésének feltételeit is megváltoztatta volna. Javaslata szerint az ügyészség által meggyanúsított törvényhozók őrizetbe vételéhez vagy letartóztatásához a parlamentnek is hozzá kell járulnia, a kérés elbírálása érdekében pedig a vádhatóságnak be kell mutatnia a honatya bűnösségére utaló releváns bizonyítékokat.eugenn

A javaslatot elsősorban amiatt támadta több ellenzéki politikus, mert a módosítás bírói szerepkört ruházott volna az ügyészséget elbíráló parlamenti bizottságra. Nicolicea pénteken azzal érvelt, hogy félreértették a szándékát, ám hajlandó visszavonni törvénymódosító tervezetének kifogásolt részeit.

A képviselők és szenátorok jogállását szabályozó törvény módosításáról várhatóan jövő héten szavaz a parlament.

Kimaradt?