Klaus Johannis felháborodott a nép ügyvédjének lépése miatt

Felháborodott Klaus Johannis államelnök a nép ügyvédjének lépése miatt, aki alkotmányossági kifogást emelt a kormány működését szabályozó, 2001/90-es törvény ellen – nyilatkozta csütörtökön Mădălina Dobrovolschi elnöki szóvivő.

„Az államelnök felháborodott a nép ügyvédjének reggeli lépése miatt, amelynek egyetlen haszonélvezője van. Ugyanakkor az elnököt meglepte az a gyorsaság, ahogy a nép ügyvédje az új politikai többség hasznára szeretne lenni egy olyan eljárással, amely olyan jogerősen elítélt személyek jogait védi, akik vezetni szeretnének minket” – nyilatkozta Dobrovolschi a Cotroceni-palotában.

A szóvivő hozzátette, a törvényt, amely kimondja, hogy olyan személyek lehetnek a kormány tagjai, akik esetében nem áll fenn összeférhetetlenség, és akiket nem ítéltek el jogerősen bűnvádi perben, 2001-ben fogadták el, amikor Románia a NATO-ba és az Európai Unióba való belépésén fáradozott.

„Tizenhat év alatt soha, senki nem gondolta úgy, hogy ez az erkölcsi kitétel problémát jelentene a romániai politikai életben. Tizenhat év alatt a nép ügyvédje, mindegy ki töltötte be ezt a tisztséget, nem gondolta úgy, hogy a törvény szövegezése emberi jogokat sértene, éppen ezért ebben a hosszú időszakban nem is támadta meg senki ezt a jogszabályt. Végeredményben mindenkinek az az érdeke, hogy feddhetetlen személyek irányítsák ezt a társadalmat” – mutatott rá a szóvivő.

Dobrovolschi azt is elmondta, az alkotmány szerint a nép ügyvédjének az a szerepe, hogy a magánszemélyek jogait és szabadságjogait védje. „Egy jogerősen elítélt személy igyekezetének esete, hogy miniszterelnök lehessen, nem tartozik a nép ügyvédjének feladatai közé.”

A szóvivő szerint ezáltal kinyílik a kapu, hogy jogerősen elítélt személyek vezessenek és töltsenek be magas tisztségeket az országban. Az államelnök szerepe, hogy felügyelje az alkotmány betartására és jelezze, ha olyan folyamatokat észlel, amelyek veszélyesek lehetnek a román társadalomra nézve, ugyanakkor egyértelmű, hogy nem a törvény szövegének tisztázása a cél, hanem teljesen más érdekekről van szó – magyarázta Dobrovolschi.

Arra a kérdésre, hogy ezen lépés után le kellene-e mondania a nép ügyvédjének, Dobrovolschi azt válaszolta: „Figyelmesen végig kellene hallgatnia az államelnök üzenetét és elemeznie kellene minden ezzel kapcsolatos érvet”.

A nép ügyvédje alkotmányossági kifogást emelt a kormány működését szabályozó, 2001/90-es törvény 2. cikkelye ellen, amely kimondja, hogy olyan személyek lehetnek a kormány tagjai, akik esetébe nem áll fenn összeférhetetlenség, és akiket nem ítéltek el jogerősen bűnvádi perben. A nép ügyvédje által kiadott közlemény szerint „a 2001/90-es törvény 2. cikkelye áthágja a hatalmi ágak közti egyensúlyra vonatkozó jogszabályt, ugyanakkor nem felel meg a kiszámíthatóság és az arányosság alkotmányos elvének.”

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?