Letette a hivatali esküt a Grindeanu-kormány

Klaus Johannis államfő előtt letette a hivatali esküt szerdán este a Sorin Grindeanu vezette kormány.

A PSD-ALDE-koalíció 27 tárcavezetője, valamint a parlament két házának elnöke ezután „kénytelen” volt meghallgatni Johannis államfőt, aki arra figyelmeztette a kormányt, kiemelt figyelemmel követi a kampányban tett ígéretek betartását.

„Gratulálok a parlamentben kapott bizalomért és a hivatali eskü letételéért. Mostantól önök alkotják Románia kormányát” – kezdte beszédét Klaus Johannis.

Az államfő szerint nehéz dolga lesz a Grindeanu-kabinetnek, ugyanis bonyolult ígéreteket kell, hogy megvalósítson. „A választási kampány nem egyszerű médiacirkusz, az ott ígértekért kapták meg az emberek szavazatát” – szúrt oda Johannis. Reményét fejezte ki, a kormánytól választ kap arra a kérdésére, hogy miképpen lehet a költségvetési hiányt 3 százalék alatt tartani úgy, hogy közben – többek között - nőnek a fizetések, csökkennek az adók.

Elvárja a kormánytól, hogy őrizze meg az ország euróatlanti irányultságát, és mindent tegyen meg azért, hogy Románia megítélése az EU-ban és a NATO-ban tovább javuljon. Elvárja az igazságszolgáltatás függetlenségének biztosítását, a jogállami berendezkedés fenntartását. 

Klaus Johannis államfő szerint jelenleg Románia Európa-bajnoknak tekinthető a gazdasági növekedés tekintetében. Mint mondta, ezt a trendet jó lenne tartani, hogy minél hamarabb utolérhesse az ország az EU fejlett államait. „Nagyon fontos, hogy a fizetésnövelések, az adók és illetékek csökkenése után még mindig a fenntarthatóság határain belül maradjunk, az államadóság ne növekedjen, a költségvetési hiány - ha csak lehet – maradjon 3 százalék alatt. És amennyiben lehet, akkor a gazdasági növekedés se csökkenjen” – fogalmazott.

Végezetül üdvözölte a „vendégeket”, a szenátus, a képviselőház és az alkotmánybíróság elnökét. Külön megszólította Liviu Dragnea szociáldemokrata pártelnököt, képviselőházi elnököt, akit arra kért fel, hogy ha már ő az egyetlen, aki az első oldaltól az utolsóig ismeri a kormányprogramot, akkor tanítsa meg azt a kabinet tagjainak is. 

Kimaradt?