Várhatóan lesz egy magyar államtitkár a kulturális minisztériumban

Az RMDSZ kérésére a nemzeti kisebbségek kultúrájáért felelős államtitkári posztot hoznak létre a művelődési minisztériumban – tudtuk meg Korodi Attila képviselőházi frakcióvezetőtől.  A szövetség a kormányprogram több pontjával nem ért egyet, de mivel elsősorban a parlamenti együttműködésben gondolkodik, megszavazza a Grindeanu-kormányt – mondta a politikus.

A RMDSZ két frakciója kedd délután együttes ülést tartott. Ennek első felében részt vettek a PSD-ALDE szociálliberális koalíció vezetői is, akikkel közösen tekintették át a Grindeanu-kormány programját. A megbeszélésen az RMDSZ kérte a kormánytöbbség vezetőit, hogy – akárcsak az oktatási tárcának – a művelődési minisztériumnak is legyen egy, a kisebbségek kultúrájáért felelős államtitkára.

„Az új kormányban a művelődési tárcát a kultúra és a nemzeti identitás minisztériumának hívják. Ha ezt huszonegyedik századi módon értelmezzük, akkor bele kell férnie annak is, hogy a tárcának kisebbségek kultúrájával foglalkozó államtitkára legyen” – magyarázta a Maszolnak Korodi Attila.

Jó ötletnek tartja a kisebbségi kultúráért felelős államtitkár kinevezését Liviu Dragnea. A PSD  elnöke a szociáldemokrata és liberális-demokrata (PSD-ALDE) koalíció, valamint az RMDSZ között lezajlott kedd esti megbeszélést követően nyilatkozott erről. A politius "helyénvalónak" nevezte azt a kérést, hogy a kulturális tárcán belül, az oktatási tárca mintájára, legyen egy, a kisebbségek kultúrájáért felelős államtitkári poszt. 

A frakcióvezető tájékoztatása szerint a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke, Liviu Dragnea és Sorin Grindeanu kijelölt kormányfő is igent mondott az RMDSZ kérésére. „Nem beszéltünk arról, ki lesz majd az államtitkár, de figyelembe véve a PSD-vel való együttműködést és a hagyományrendszert, a személyére várhatóan mi teszünk majd javaslatot” – mondta a politikus.

Korodi elmondta, a PSD-ALDE vezetőinek távozása után a két frakció egyöntetűen eldöntötte, hogy szerdán bizalmat szavaznak a Grindeanu-kormánynak a parlamentben. Szavai szerint szerepelnek olyan kérdések a kormányprogramban, amelyekkel az RMDSZ nem ért egyet, ezeket listázzák, és szóvá is teszik majd a bizalmi szavazáskor.

„Sok pontja van azonban a kormányprogramnak, ami a PSD-vel kötött parlamenti együttműködési megállapodásunkban és a választási programunkban is szerepel. Parlamenti együttműködésben gondolkodunk, és a törvénykezési szint most nekünk a prioritás. Az elmúlt napokban lefolytatott párbeszédnek vannak eredményei” – magyarázta az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője. Hangsúlyozta: csak az induláshoz szavaztak bizalmat a kormánynak, és  ez nem jelenti azt, hogy a koalíció minden kezdeményezését támogatják.

A frakcióülés után Kelemen Hunor is bejelentette, hogy az RMDSZ bizalmazt szavaz a kormánynak. A szövetségi elnök nyilatkozatát itt olvashatja

Kapcsolódók

Kimaradt?