Betonerős mentelmi joguk lesz a honatyáknak?

Úgy módosítanák a kormánypártok a képviselők és szenátorok jogállását szabályozó törvényt, hogy ezentúl szinte lehetetlen lesz őrizetbe venni vagy letartóztatni a parlament tagjait – szivárgott ki csütörtökön a médiába.

Eugen Nicolicea kormánypárti képviselő javaslata szerint ezentúl a honatyák őrizetbe vételéhez vagy letartóztatásához csak alapos indoklással, a gyanúsított által elkövetett bűncselekmény konkrét bizonyítékainak felmutatásával kérhetik – az igazságügy-miniszter közvetítésével – a parlament jóváhagyását az ügyészek.stan masolat

A jelenlegi törvény ennél jóval megengedőbb. Az őrizetbe vételhez vagy letartóztatáshoz elégséges a kérést benyújtani az illetékes házelnökhöz, aki előbb a jogi bizottságtól kér véleményezést, majd a plénumban szavazásra bocsátja az ügyet.

Az indítvány bírálói szerint a módosítás révén az őrizetbevételi kérelem elbírálásakor a jogi szakbizottság a bíróság szerepkörét veszi át, hiszen a bírósági perekhez hasonlóan bizonyítékokat mérlegel. Az ellenzéki Demokrata Liberális Párt elnöke, Vasile Blaga szerint a kormánypártok szándéka összefügg azzal, hogy soraikban számos bűnvádi eljárás alatt lévő politikus található.

A törvénymódosító javaslatot jövő héten vitatja meg a parlament. Máté András képviselőházi frakcióvezető a maszol.ro-nak elmondta, az RMDSZ képviselői és szenátorai hétfői együttes frakcióülésükön foglalnak állást Nicolicea tervezetéről.

A jogász-politikus emlékeztetett arra, hogy a korábban miniszteri tisztséget is betöltő képviselők és szenátorok elleni bűnvádi eljárás kérelmezésekor az ügyészeknek szintén bizonyítékokkal kellett alátámasztaniuk igényüket.

Kimaradt?