Grindeanu cáfolta, hogy elvégezte a hírszerzési akadémiát

Nem végezte el a hírszerzési akadémiát, nem is mesterizett az intézményben, csak egy másfél hónapos képzésen vett részt a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) tevékenységét felügyelő parlamenti bizottság tagjaként - nyilatkozta egy televíziós műsorban Sorin Grindeanu, a Szociáldemokrata Párt (PSD) miniszterelnök-jelöltje.

"Másfél hónapos nemzetbiztonsági tanfolyamról volt szó, amelyen a Nemzeti Liberális Párt és a Demokrata Párt képviselői is ugyanúgy részt vettek. Mind a képviselőház, mind a bizottság vezetősége úgy ítélte meg akkor, hogy hasznos lenne elvégezni egy ilyen képzést, lévén, hogy járatlanok voltunk ezen a területen" - mondta Grindeanu az Antena 3 televízió szerda esti műsorában.

A kormányfőjelölt hangsúlyozta, nem beépített tiszt, sosem volt "különleges kapcsolata" a hírszerző szolgálatokkal. „Nem nyújtok támadási felületet.  Ha így lenne, már a gyűlésen szóltam volna a kollégáimnak a PSD vezetőségi ülésén, és nem vállaltam volna ezt a hatalmas felelősséget” – fogalmazott Grindeanu. 

Pontosításának azért van jelentősége, mert korábban a PSD elnöke, Liviu Dragnea kijelentette: nem hajlandó olyan miniszterelnök-jelöltet javasolni, akiknek bármilyen köze van a titkosszolgálatokhoz.

Kapcsolódók

Kimaradt?