Reagált az ellenzék az új miniszterelnökjelölt személyére

Sorin Grindeanu kormányfőjelölt Liviu Dragnea szociáldemokrata pártelnök "újabb sápadt maszkja" - véli a Mentsétek meg Romániát Szövetség képviselője, Cristian Ghinea. 

"Liviu Dragnea előállt egy újabb sápadt maszkjával. Két kormányunk lesz: egy Dragnea- és egy Grindeanu-kormány, mindkettő egyformán működésképtelen. Romániában hajlamosak a minisztériumok arra, hogy a saját fejük után menjenek. Most aztán bokajátékkal ingázhatnak a miniszterek a párhuzamos kormányok vezetői között" - nyilatkozta szerdán az Agerpres hírügynökségnek Cristian Ghinea. 

Sorin Grindeanu korábban elmondta, egy lépést sem tesz kormányfőként anélkül, hogy kikérné kollégái véleményét. 

"Egy lépést sem teszek majd a kormányban kollégáim nélkül. Nekik kell dönteniük, együtt kell határoznunk arról, hogy mikor mit lépünk. (...) Alárendeltségi viszony van köztem és Liviu Dragnea között, hiszen ő a PSD elnöke. Ez ilyen egyszerű" - mondta Grindeanu, és megköszönte az alakulat végrehajtó bizottsága tagjainak, hogy bizalmat szavaztak neki. 

"Kérést intéztem a bizottság tagjaihoz és elsősorban Liviu Dragnea pártelnökhöz. Arra kértem őt, álljon mellettem, hiszen ő irányította ezt a csapatot, és segítsen a kormányprogram gyakorlatba ültetésében. Ez egyrészt egyszerű feladat, hiszen a program rendkívül világos, szakaszokra van lebontva, ugyanakkor azonban nehéz feladat is, hiszen az élet minden területére kiterjedő, nagyon sokrétű programmal állunk szemben" - tette hozzá Grindeanu. 

PMP: a mostani jobb jelölt

Eugen Tomac, a Népi Mozgalom Párt (PMP) ügyvezető elnöke szerint a PSD második javaslata a kormányfői tisztségre - Sorin Grindeanu - sokkal jobb, mint az első volt, amikor Sevil Shhaidehet jelölte. 

"Valószínűleg Dragnea kijózanodott a hatalmi részegségből, és elkezdett valamivel racionálisabban gondolkodni. (...) Ellenzéki pártként természetesen nem szavazzuk meg a jelöltet, de első látásra ez olyan javaslatnak tűnik, amely átmehet a beiktatási procedúrán" - mondta szerdán Tomac. 

Hozzátette: Traian Băsescu lett volna a legjobb megoldás, ami a miniszterelnöki tisztséget illeti, és a legközelebbi választásokon mindent megtesznek, hogy az eredmény ezt lehetővé is tegye. 

"Romániának jelenleg stabil és hozzáértő kormányra van szüksége. Meglátjuk, képes lesz-e a PSD új miniszterelnök-jelöltje arra, hogy egy hozzáértő kabinetet állítson össze, vagy fontosabb lesz számára az, hogy Dragnea szolgalelkű embereit hozza helyzetbe" - mondta Tomac. 

A PNL reakcióját itt olvashatja. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?