Sorin Grindeanu a PSD újabb kormányfőjelöltje – Klaus Johannis térfelén a labda

Sorin Grindeanu a PSD újabb kormányfőjelöltje - jelentette be az alakulat elnöke, Liviu Dragnea az országos végrehajtó bizottság ülését követően. A politikus a Ponta-kormány távközlési minisztere volt, jelenleg a Temes megyei tanács elnöke. 

A bánsági Karánsebesen született Grindeanu 43 éves, a temesvári tudományegyetem matematika szakán szerzett informatikusi oklevelet, korábban Temesvár alpolgármestere volt.

Liviu Dragnea az ország stabilitására  hivatkozva indokolta, hogy - korábbi fogadkozásai ellenére - a koalíció második és "utolsó" miniszterelnök-jelöltet javasolt. Klaus Johannis államfő előző nap utasította el a PSD-ALDE első javaslatát, Sevil Shhaideh volt regionális minisztert.

Megüzenték: kezdeményezzék az államfő felfüggesztését

A PSD elnöke az új jelölt nevének bejelentése előtt hangsúlyozta, "több ezer" üzenetet kapott, amelyben kérték, kezdeményezzék az államfő tisztségből való felfüggesztését, az általa vezetett alakulat azonban felelősségteljesen viselkedik, és nem fogja arra használni politikai erejét, hogy "felkavarja az ország és a lakosság életét". 

Liviu Dragnea hozzátette, miután az elnök elutasította Sevil Shhaideh kinevezését, pártbeli kollégái őt javasolták a kormányfői tisztség betöltésére. 

"Én azonban nagyon őszintén beszéltem, amikor azt mondtam a kampányban, nem akarok egy mindenki által alkotmányellenesnek és igazságtalannak tartott törvényi előírást feszegetve tisztséghez jutni" - fogalmazott a pártelnök, hozzátéve, ezért döntöttek amellett, hogy a végrehajtó bizottság jelöljön ki egy olyan személyt, "aki hű marad a párthoz és a kormányprogramhoz, aki megérti, hogy ez a program az emberek és az ország javát szolgálja, aki nem azért megy a Victoria-palotába, hogy saját hatalmi pólusát építse". 

"Sorin Grindeanu tudomásom szerint nem ügynöke sem a Hezbollahnak, sem a Hamásznak, sem a KGB-nek, de ki tudja, lehet, felfedezik, hogy meggyilkolt valakit. Remélem, ezt a javaslatunkat komolyan veszik" - fogalmazott Dragnea az új kormányfőjelölt bemutatásakor. 

A PSD elnöke hangsúlyozta, mivel az államfő is nyilvános nyilatkozatban jelentette be, hogy elutasítja a PSD és a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) első javaslatát, ők is ebben a formában ismertették második jelöltjüket, és az este folyamán hivatalosan is elküldik az államfőnek jelölésüket. 

Dragnea: Sevil Shhaideh halálos fenyegetéseket kapott

A PSD elnöke a koalíciós pártvezetők közös sajtóértekezletén elmondta: semmilyen hivatalos indoklást nem kapott az államfőtől, miért utasította el Shhaidehet, aki - állítása szerint - már halálos fenyegetéseket is kapott, miután a sajtó "sárba taposta" hírnevét. A román médiában általánossá vált az a feltételezés, hogy a muzulmán kisebbséghez tartozó Shhaideh jelölését a szíriai származású férjével kapcsolatos nemzetbiztonsági aggályok miatt utasította el az államfő.

'Sevil Shhaideh elmondta - és remélem, lesz ereje ezt egy tévécsatornán is megismételni - hogy közvetlenül azután, hogy Klaus Johannis elutasította a kinevezését, egymás után kapta a halálos fenyegetéseket. Ő is, a férje is, a gyerekei is. Oda jutott, hogy fél elhagyni a lakását" - nyilatkozta. 

Szerinte "nincsen az jól, hogy valakinek a méltóságát a sárba tiporják, és saját és családja testi épségét veszélyeztetik". "Előbb vagy utóbb, de inkább előbb, azoknak, akik kirobbantották és fenntartották ezt a kampányt, felelniük kell és felelni is fognak. Ilyen körülmények között nem tarthatjuk fenn korábbi javaslatunkat, noha sajnálom, hogy a románok nem győződhettek meg arról, hogy mire képes ez az asszony" - mondta Liviu Dragnea. 

Idén nagy valószínűséggel nem lesz még kormányunk

Călin Popescu Tăriceanu, az ALDE társelnöke szerint ha Johannis a koalíció második javaslatát is elutasítja, akkor bebizonyosodik, hogy minden áron meg akarja akadályozni egy szociálliberális kormány beiktatását, ami az egyértelmű választói akarat semmibe vételét jelentené. Ez már nyilvánvaló alkotmánysértés lenne, és elkerülhetetlenné válna, hogy a parlamenti többség felfüggessze az államfőt hivatalából - figyelmeztetett Tăriceanu.

Arra a kérdésre, hogy Grindeanu kormányfői megbízatása esetén "alárendeltje" lesz-e Dragneának, maga a jelölt "igennel" válaszolt, hozzátéve magyarázatként, hogy "Dragnea a PSD elnöke".

Liviu Dragnea nem tartotta valószínűnek, hogy még idén beiktathatják az új kormányt, mert ha erre sort is keríthetnének péntekig, az új kabinetnek már nem lenne alkalma idén döntéseket is hozni.

Kapcsolódók

Kimaradt?