Markó Béla: túl kell lépnünk bizonyos tabukon

A nemzetpolitika csak akkor hatékony, ha minden ebben érdekelt politikai erő összefog – jelentette ki Markó Béla volt szövetségi elnök szerda este azon a kolozsvári fórumon, amelyen Mesterházy Attila, az MSZP elnöke a nagy nyilvánosság előtt is bemutatta pártja nemzetpolitikai programját.

„Azt hiszem, hogy ha nemzetpolitikáról beszélünk, akkor túl kell lépnünk bizonyos tabukon is. Az elmúlt napokban több olyan kérdést is kaptam, miért tartjuk olyan fontosnak, hogy egy baloldali magyarországi párt nemzetpolitikai elképzeléseit meghallgassuk, hogy szoros kapcsolatot kiépítsünk minden magyarországi párttal. A válasz egyszerű: azt gondolom, hogy az elmúlt huszonvalahány esztendő magyarországi nemzetpolitikájának azok voltak a mélypontjai, amikor ezt a nemzetpolitikát egyik vagy másik politikai erő megpróbálta a sajátjának és csakis a sajátjának tekinteni, megpróbálta kisajátítani a külhoni magyarság helyzetének rendezését” – fogalmazott az RMDSZ politikusa.D MTI20130116011

Markó elmondta, nem ért egyet azzal, hogy a kisebbségi magyarság helyzete a magyarországi politikai belharcok témája és áldozata legyen, mint ahogy ez sokszor így is történt. „Engedjék meg, hogy azokkal értsek egyet, akik úgy gondolják, hogy ez pártpolitikán és pártok elképzelésein túlmutató, jelentős nemzeti kérdés, amelynek rendezéséért minden jelentős politikai erőnek össze kell fogni” – jelentette ki.

A politikus nem ért egyet azzal sem, hogy a nemzeti kérdés jobboldali vagy baloldali ideológiai kérdés lenne. „Mindaddig, amíg így fogjuk kezelni, addig nem fogunk eredményre jutni, és nem fogunk célba érni” – szögezte le bevezetőjében Markó Béla.

Az RMDSZ volt elnöke arra hívta fel a figyelmet, nagyon fontos lenne, ha az elkövetkező időszakban minden magyarországi politikai párt fel tudna sorakozni az RMDSZ által kialakított megoldások, mint például az autonómia különböző formái mellett.

„Milyen fontos lenne, ha a következő hónapokban nem lennénk magunkra hagyatva azzal kapcsolatosan, hogy szembe kell nézünk Romániában alkotmánymódosítási szándékokkal és a közigazgatás átszervezésével is. Nagyon könnyen megtörténhet, hogy ha nem tudunk összefogni, úgy el lehet rontani Románia közigazgatási felosztását, hogy minden önkormányzati eszközt kivesznek a magyarság kezéből. Ezek túlmutatnak azon, hogy ezekben a pillanatokban ki kivel szimpatizál és ki kivel rokonszenvez. Ehhez még mi s sem vagyunk elegen itt Erdélyben, ehhez kell Magyarország egységes támogatása és Európa támogatása is” – hangsúlyozta Markó Béla.

Borbély László, az RMDSZ politikai alelnöke, a Magyar Szocialista Párt kihelyezett elnökségi ülésének meghívottjaként tartott tájékoztató előadást szerdán délután a romániai magyarság és Románia aktuális belpolitikai kérdéseiről. A politikai alelnök a találkozó során hangsúlyozta: „Egyenlő közelségtartásra kell törekednünk a magyarországi mérvadó pártokkal és szervezetekkel, mert így tudjuk hatékonyan képviselni a magyar közösség érdekeit”. Hozzátette, az RMDSZ, mint a romániai magyarság legitim képviselője eddig és ezután is megpróbál egy modus vivendit kialakítani a mindenkori magyar kormánnyal, ugyanakkor minden kezdeményezésre nyitott, amely a hatékony érdekképviselet célját szolgálja, hiszen erre kapott megbízást a szavazóktól mind a helyhatósági mind a parlamenti választáskor.

Kimaradt?