HotNews: Sevil Shhaideh sógora nem léphet be az EU területére

Az Európai Unió nemkívánatos személlyé nyilvánította a tagállamok területén a Szociáldemokrata Párt miniszterelnök-jelöltjének sógorát – írja kormányzati forrásokra hivatkozva a HotNews.

A portál szerint ez az információ is lehet a magyarázata annak, hogy Klaus Johannis kedden bejelentette: nem bízza meg kormányalakítással Sevil Shhaidehet. Döntését az államfő nem indokolta meg, de a HotNews már korábban írt arról, hogy a titkosszolgálatok negatív véleményezték a PSD jelöltjének miniszterelnökké jelölését.

A titkosszolgálatok nemzetbiztonsági megfontolásokból tartják aggályosnak, hogy Sevil Shhaideh alakítson kormányt. Férjéről, Akram Shhaidehről már korábban kiderült, hogy a háborús bűnökkel vádolt szíriai diktátor, Bashar al-Assad támogatója, emellett kormányzati tisztséget is betöltött Damaszkuszban. Kiderült ugyanakkor az is, hogy Akram Shhaideh testvérei is szoros kapcsolatban állnak az Assad-rezsimmel.

Sevil Shhaideh helyzetét nehezíti, hogy egyik sógora 2015-től nemkívánatos személy az EU területén. Ennek okai nem ismertek – írja a HotNews. A portál szerint az sem világos, hogy ilyen körülmények között a kormányfőjelölt férje, Akram Shhaideh miként kaphatta meg tavaly a román állampolgárságot. A már kilenc éve Romániában élő férfi 2015. január 22-én nyújtotta be az állampolgárság-igénylést, és július 7-én letette az esküt. Ebben az időpontban a felesége már két hónapja regionális fejlesztési miniszter volt a Ponta-kormányban.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?