Niculescu Tóni lesz Románia müncheni főkonzulja

Niculescu Tóni volt külügyi államtitkár kerül februártól Románia müncheni külképviseletének élére. A hivatásos diplomatától megtudtuk: főkonzuli kinevezése már tavaly megjelent a Hivatalos Közlönyben, a német fél pedig decemberben bólintott rá arra, hogy megkezdhesse küldetését.

Niculescu Tóni a harmadik magyar nemzetiségű személy, aki az utóbbi egy évben román külképviselet élére kerül. Tavaly Salamon Márton László újságírót szaloniki főkonzulnak, Pataki Júlia volt parlamenti képviselőt pedig kenyai nagykövetnek nevezték ki. Salamon és Pataki kinevezése az RMDSZ javaslatára történt az Ungureanu-kormány mandátuma alatt.anton-niculescu-604-afp

Az új müncheni főkonzul korábban Markó Béla szövetségi elnök külügyi tanácsadója, majd – Románia uniós csatlakozása előtt – az RMDSZ európai integrációért felelős ügyvezető alelnöke volt. Több egymást követő kormányban töltött be államtitkári tisztséget a külügyminisztériumban. A maszol.ro úgy tudja, Teodor Baconschi volt külügyminiszter külön kérése volt, hogy vele dolgozhasson.

Nicolescu Tóni 2009-ben versenyvizsgával bekerült a román diplomáciai testületbe, ezért ki kellett lépnie az RMDSZ-ből. Államtitkári mandátuma lejárta után hivatásos diplomataként dolgozott a bukaresti külügyminisztériumban.

Kimaradt?