Az RMDSZ az új kormányfőjelölt személyétől teszi függővé támogatását

Liviu Dragneának mást személyt kell javasolnia a kormányfői tisztségre Sevil Shhaideh helyett. Az RMDSZ támogató szavazata az újonnan javasolt jelölt személyétől függ - nyilatkozta az Agerpres hírügynökségnek kedden Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke. 

A szövetségi elnök úgy fogalmazott: nem hinné, hogy Dragnea kétszer egymás után ugyanazt a kormányfőjelöltet nevezné meg, mert „ha egyszer már elutasították Sevil Shhaideh asszony személyét, akkor másodszor is el fogják”. Úgy vélekedett: nem kerül az Alkotmánybíróság elé a miniszterelnök kinevezésének kérdése. „Az államfőnek joga van igent is, nemet is mondani. Ha a Szociáldemokrata Pártnak több mint 50%-a lenne, akkor talán kicsit más lenne a helyzet, de amennyiben a jelölés nemzetbiztonsági kérdéseket vet fel vagy a NATO-szövetségeseinkkel való viszonyunkat érinti, akkor mindenképpen változik a dolgok állása” – tette hozzá az RMDSZ vezetője. 

Kelemen Hunor hozzátette, hogy az államelnök alkotmányos joga a kormányfőjelöltet elfogadni vagy elutasítani. "Nem ismerjük az indokait és nem szeretnék találgatásokba bocsátkozni. Ha egyszer azt mondta az elnök, hogy nem fogadja el, akkor valószínűleg komoly oka volt rá. Mivel nem tette nyilvánossá az indokait, mindenki a nemzetbiztonsági tényezőkre gondol, olyan érvekre, amelyekről nem lehet a nyilvánosság előtt beszélni" - mondta a szövetségi elnök.  Leszögezte: a leendő kormányfő személyétől függ, hogy az RMDSZ támogatni fogja-e szavazatával.

"Amikor azt mondtuk, hogy támogatjuk a kormány beiktatását, tudtuk, ki a koalíció jelöltje. Most visszatértünk oda, ahonnan elindultunk. Elvben parlamenti szinten számíthatnak részünkről a támogatásra, de ismernünk kell a miniszterelnök személyét, mert nagyon fontos, ki fogja vezetni a kormányt. Ez most nem jelent mást, csak annyit, hogy várakozó állásponton vagyunk, amíg megtudjuk, kit fognak javasolni" - szögezte le Kelemen.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?