A román külügyminiszter megdorgálta magyar barátját, Szijjártó Pétert

Lazăr Comănescu külügyminiszter „világosan értésére adta” magyar hivatali kollégájának, Szijjártó Péternek, hogy a magyarországi hivatalosságok által Romániával szemben tanúsított gesztusok és kijelentések nem segítik elő a két ország közötti jó együttműködést. 

„Úgy gondolom, megértette az üzenetemet. Nem szeretnék őszinte és baráti beszélgetésünk részleteibe bocsátkozni. Tudjuk jól, hogy a minisztereknek sokszor csak azért kell egyet s mást tenniük, mert úgy kérik tőlük. (...) Ne gondolják, hogy mindig saját indíttatásból cselekednek. Ezen túlmenően világosan értésére adtam, hogy az ehhez hasonló fellépések nem segítik elő azt az együttműködést, amelyben megállapodtunk, amikor Bukarestben járt. Ideje lenne elgondolkodni azon, hogyan kerülhetnénk el a jövőben a hasonló súrlódásokat” – fogalmazott Lazăr Comănescu, aki barátjának nevezte Szijjártó Pétert. 

A külügyminiszter hangsúlyozta, a nemzeti kisebbségek összekötő hidak kellene hogy legyenek az érintett országok között, erősíteniük kellene az együttműködést, nem kellene nézeteltérések témájaként szolgálniuk. „Nem vagyok politikus, de megengedem magamnak, hogy azt mondjam, a politikusoknak még kampányban is sokkal körültekintőbbeknek kellene lenniük akkor, amikor érzékeny témákat vetnek fel populista, választási célzattal. Mindegy, milyen irányból érkezik a felvetés. Ezt mindenkinek tudatosítania kellene” – tette hozzá Lazăr Comănescu. 

Mint korábban írtuk, Szijjártó Péter magyar külügyminiszter arra utasította Magyarország külföldi képviseleteinek diplomatáit, hogy ne vegyenek részt a román nagykövetségek által szervezett december 1-jei ünnepségeken. Néhány nappal később Semjén Zsolt magyar miniszterelnök-helyettes azt mondta, 2012 óta egyre rosszabbak a két ország közötti diplomáciai viszonyok.

Kapcsolódók

Kimaradt?