Csak karácsony után nevezi meg az államfő a miniszterelnököt

Klaus Johannis államfő a parlamenti pártokkal tartott konzultációja végén, csütörtök délután közölte: csak a karácsonyi ünnepek után jelenti be, hogy kit bíz meg kormányalakítással.

Nagyon tömör sajtónyilatkozatában az elnök emlékeztett: két párt javasolt kormányfőt az elmúlt két napban lezajlott egyeztetéseken. A Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) közös jelöltje Sevil Shhaideh, a Népi Mozgalom Pártté (PMP) pedig Eugen Tomac. Emlékeztett arra is, hogy a PSD, az ALDE és az RMDSZ kormánytöbbséget alakított ki a parlamentben.

„A következő napokban konzultációkat folytatok még erről a kérdésről. A miniszterelnököt csak a karácsonyi ünnepek után nevezem meg" – jelentette ki Klaus Johannis, aki egyúttal kellemes karácsonyi ünnepeket is kívánt Románia lakóinak.

Dragnea sajnálja

A bejelentésre a PSD elnöke, Liviu Dragnea úgy reagált: sajnálja az államfő döntését, annál is inkább, mert pártja már megtette a parlamentben a szükséges lépéseket ahhoz, hogy az új kormány a miniszterelnök megnevezése után 48 órával hivatalába léphessen.

A politikus elmondta, maga is a televízióból értesült Klaus Johannis álláspontjáról. Újságírói kérdésre közölte, nem hinné, hogy a döntés elhalasztása a PSD-ALDE jelöltjének elutasításaként értelmezhető. Úgy vélekedett: Klaus Johannis arra kért időt, hogy elbeszélgethessen Sevil Shhaidehhel. 

Dragnea hangsúlyozta, nagyon fontosnak tartja, hogy az új kormány december 31-ig megalakuljon, és a parlament január 15-ig elfogadja a költésgvetést. Ugyanakkor figyelmeztette a még hivatalban lévő Cioloș-kabinetet, hogy a "legitim" kormány megalakításáig tartózkodjon a fontosabbb intézkedések meghozatalától.

Nemzetbiztonsági okok?

A hírtelevíziók elképzelhetőnek tartják, hogy a jelölt nemzetbiztonsági ellenőrzése miatt nem adott még kormányalakítási megbízást Iohannis a nyilvánvaló parlamenti támogatással rendelkező PSD-jelöltnek. A kormányalakítási tárgyalásokon a PMP elnökeként részt vevő Traian Băsescu volt államfő csütörtökön felhívta a sajtó figyelmét arra, hogy Sevil Shhaideh szíriai férje húsz évig a damaszkuszi mezőgazdasági minisztériumban dolgozott, de azt kérdésre sem volt hajlandó kifejteni, hogy mi a jelentősége ennek az információnak.

Miután Iohannis elhalasztotta a kormányfőjelölt nevesítését, kérdésessé vált, hogy beiktathatják-e még idén az új kormányt. A jelöltnek a kormányalakítási megbízástól számított tíz napon belül kell bemutatnia a kormányprogramot és a kabinet névsorát a parlamentben, kormánya beiktatásához pedig a bizalmi szavazáson meg kell szereznie a törvényhozók többségének támogatását.

Kapcsolódók

Kimaradt?