Adrian Năstase sorsára jut Dan Voiculescu?

A legfelső bíróságnak ugyanaz a (4-es számú) ítélőtanácsa tárgyalja majd Dan Voiculescu, a Konzervatív Párt alapítója bűnvádi dossziéját, amely tavaly alapfokon Adrian Năstase volt kormányfőt börtönre ítélte – tudta meg igazságszolgáltatási forrásokból a román sajtó.

Az üzletembert nagy értékű csalás és sikkasztás vádjával állították négy éve bíróság elé. Mivel parlamenti mandátuma volt, pere évekig a legfelső bíróságon zajlott. Voiculescu tavaly lemondott mandátumáról, ezért ügye a bukaresti törvényszékhez került.voic

A médiamágnást decemberben ismét szenátorra választották, emiatt a bukaresti törvényszék visszaküldte a dossziét a legfelső bíróágra. Voiculescu ügyvédei tiltakozták az eljárás ellen, mondván: védencük még nem tagja a parlamentnek, mert még nem tette le az esküt. A hazai sajtó korábban sokszor írt arról, hogy Voiculescu az eskületétel halogatásával a perében várható ítélet elől menekül. A politikus cáfolta ezeket a spekulációkat, s múlt héten azt ígérte: a parlamenti ülésszak első napján leteszi az esküt.

Mindeközben Voiculescu sajtóbirodalmának egyik televíziója, az Antena3 szokatlan hevességgel támadja naponta a hazai igazságszolgáltatást. A csatorna azt sugallja: az ügyészek az államfő befolyása alatt vannak, a szenátor pere pedig politikai indíttatású.

Kimaradt?