Sajtóértesülés: várhatóan Mihai Fifor lesz a miniszterelnök

Mihai Fifor szenátor, a Szociáldemokrata Párt (PSD) jelenlegi frakcióvezetője a miniszterelnöki tisztség legvalószínűbb várományosa – írja PSD-s forrásokra hivatkozva az evz.ro.

Mint ismert, Liviu Dragnea pártelnök pénteken első ízben ismerte el nyilvánosan, hogy nem lehet kormányfő az ismert jogi akadályok miatt sem. Korábban pedig arról is beszélt, hogy a jövő heti kormányalakítási tárgyalásokon „visszautasíthatatlan” jelöltet javasolnak a miniszterelnöki tisztségre Klaus Johannis államfőnek. Közölte, hogy a jelölt nevét csak ezeken a tárgyalásokon hozzák nyilvánosságra.

Ez a személy várhatóan a 46 éves Mihai Fifor lesz. Az evz.ro úgy tudja, hogy Liviu Dragnea képviselőház, a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) vezetője, Călin Popescu Tăriceanu pedig a szenátus házelnöki tisztségét foglalja majd el. A miniszterelnök-jelölt a PSD második vonalbeli politikusa, a pártelnök bizalmát élvezi, ugyanakkor Liviu Dragnea könnyen az ellenőrzése alatt tudja tartani – írja a lap.

Mihai Fifor a hamarosan véget érő parlamenti ciklusban Dolj megyei szenátor volt. Politikai pályája Liviu Dragnea pártelnöki mandátumának kezdetétől ívelt felfelé. A PSD szenátusi frakcióvezetője lett (olyan illusztris elődei voltak a tisztségben, mint Ion Iliescu és Ilie Sârbu), majd a párt országos tanácsának elnökévé választották.

Mihai Fifor filozófia karon végzett a Craiovai Egyetemen, román irodalomból mesterizett, majd szociális antropológiából doktorált.

Kapcsolódók

Kimaradt?