Tizenkét év után először nincs képviselője a Hargita megyei románságnak

Az összes parlamenti mandátumot az RMDSZ jelöltjei szerezték meg Hargita megyében, így 12 év után először nem lesz képviselőjük a parlamentben a megyében élő románoknak. 

A Hargita megyei Választási Iroda elnöke, Lőrincz Rómeó szerint, első körben az RMDSZ négy képviselői és egy szenátori mandátumot nyert, a visszaosztás során pedig még egy-egy képviselői és szenátori mandátumhoz jutot az RMDSZ.

Az öt Hargita megyei képviselő: Kelemen Hunor, Korodi Attila, Bende Sándor, Benedek Zakariás és Sebestyén Csaba-István. A két Hargita megye szenátor: Verestóy Attila és Tánczos Barna. 

12 év után most először maradnak képviselet nélkül a Hargita megyében élő románok. 2004 óta a szociáldemokrata Mircea Duşa, volt védelmi miniszter képviselte őket, akinek ezúttal nem sikerült mandátumot szereznie a választások során. 

Tánczos: a románokat is fogjuk képviselni

„Ha az RMDSZ megkapja az ötödik parlamenti mandátumot is a megyében, a mi felelősségünk lesz, hogy többet kommunikáljunk a megye román közösségével és őket is képviseljük a parlamentben. Mi, székelyek, példaértékű mozgósítást tudtunk felmutatni Hargita megyében. Ha az eredmény olyan lesz, amilyent remélünk, ez plusz felelősséggel is jár majd” – szögezte le még szerdán Tánczos Barna szenátor.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?