A Hargita megyei románokat is képviselné Tánczos Barna

Megtörténhet, hogy a Hargita megyei románoknak nem lesz parlamenti képviseletük, ebben az esetben az RMDSZ kötelessége lesz őket is képviselni - jelentette ki az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője, Tánczos Barna, aki az új parlamenben is mandátumot szerzett.

Tánczos keddi sajtótájékoztatóján azt mondta: elég nagy a valószínűsége annak, hogy a Hargita megyei román közösség egyik párt színeiben sem tudjon képviselőt küldeni az új törvényhozó testületbe.

"Ha az RMDSZ megkapja az ötödik parlamenti mandátumot is a megyében, a mi felelősségünk lesz, hogy többet kommunikáljunk a megye román közösségével és őket is képviseljük a parlamentben. Mi, székelyek, példaértékű mozgósítást tudtunk felmutatni Hargita megyében. Ha az eredmény olyan lesz, amilyent remélünk, ez plusz felelősséggel is jár majd" - szögezte le a szenátor.

Tánczos szerint az RMDSZ parlamenti választásokon elért eredményei arra utalnak, hogy a szövetség visszanyeri civilmozgalom-jellegét. "27 éve fenntartjuk azt az állításunkat, hogy nem vagyunk politikai párt. Volt egy időszak, amikor a mozgalmi jelleg háttérbe szorult, de a magyar közösség most tapasztalt támogatása, a gazdák, történelmi egyházak, romániai magyar pártok támogatása arra késztet, hogy nagyobb hangsúlyt fektessünk az RMDSZ civilmozgalom-jellegére" - mondta a szenátor.

Tánczos Barna azt is megjegyezte: az országos eredmények arra engednek következtetni, hogy a románság már nem fogékony a szélsőséges uszításokra

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?