Antal Árpád: folytatjuk az RMDSZ megújítását

Az RMDSZ számára megtört az a negatív irány, hogy választásról választásra kevesebb szavazatot kap, mutatott rá Antal Árpád. Sepsiszentgyörgy polgármestere, a helyi RMDSZ elnöke a Maszol érdeklődésére rámutatott: a következőkben is odafigyelnek arra, hogy a szövetséget átalakítsák, megújítsák, hogy minél nagyobb mértékben megfeleljen az erdélyi magyar emberek elvárásainak.

Antal Árpád szerint a következő időszak feladata az, hogy minden parlamentbe jutott politikai szereplőt megkeressenek és új román-magyar társadalmi szerződést kössenek. „Nem az kellene legyen elsődleges cél, hogy kormányra megyünk vagy sem, hanem, hogy mi segíti az új interetnikus paktum megkötését”, mondta a sepsiszentgyörgyi elöljáró. 

Antal Árpád a választások éjszakáján, az RMDSZ sepsiszentgyörgyi székhelyén szervezett párhuzamos szavazatszámláson érdeklődésünkre elmondta: azt mutatják a számok, hogy Háromszéken a magyar többségű településeken magasabb volt a választáson való részvétel mint a román többségű településeken. A háromszéki magyarok értékelték az összefogást, másrészt azt, hogy az RMDSZ odafigyelt azokra a jelzésekre, amit a magyar emberek az elmúlt években megfogalmaztak és próbálta politikáját úgy korrigálni, ahogyan azt az emberek elvárták.

Antal Árpád új román-magyar paktumot szorgalmaz

Háromszéken-, de országos szinten is hosszú idő után sikerült megtörni azt a trendet, hogy mindig gyengébben szerepeltünk mint a 4 évvel azelőtti választásokon, és ez biztató, mondta Antal Árpád. Szerinte ez azt jelzi, hogy szorosabb a kapcsolat a magyar emberek és az RMDSZ között, és rámutat arra is, hogy a szövetség egy megújulni képes szervezet.

„Biztosítani tudom az erdélyi magyar embereket, hogy ez a folyamat folytatódik, és odafigyelünk arra hogy átalakítsuk, megújítsuk az RMDSZ-t, hogy minél nagyobb mértékben megfeleljen azoknak az elvárásoknak, amit az erdélyi magyar emberek elvárnak”, mondta a Maszolnak Antal Árpád. Hozzátette: bízik benne, hogy az RMDSZ-nek mintegy 7 százalékos frakciója lesz a parlamentben és nem lehet megkerülni, bár láthatjuk, hogy a Szociáldemokrata Párt (PSD) túlnyerte magát.

„Nekünk ebben a pillanatban az a legfontosabb, hogy megkeressük az összes parlamentbe jutott román politikai szereplőt, és egy új román-magyar társadalmi szerződést kössünk. Ha ennek a megvalósítását kormányzati pozícióból tudjuk megvalósítani, akkor kormányra kell lépni, ha pedig ellenzékből lehet kivitelezni, akkor ellenzékben kell maradni. Az az érdekünk, hogy 2018-ig megváltozzon a románok és magyarok közti viszony”, összegzett Antal Árpád. 

Kimaradt?