Szatmár: felszámolnák a főváros mindenre kiterjedő hatalmát

Szatmárnémetiben a délelőtti órákban Magyar Lórád és Erdei D. Isván képvisejójelölek, valamint Turos Lóránd szenátorjelölt is az erős magyar képviseletre szavazott.

A Központi Választási Iroda statisztikái szerint Szatmár megyében összesen 316 271 szavazásra jogosult lakos van, a választópolgárok pedig 334 szavazókörzetben adhatják le voksaikat. Délig a szavazásra jogosultak 9,78 százaléka járult az urnák elé, szám szerint 30 942 személy.  

„Azokra szavaztam, aki a legjobban ismerik a helyi közösség problémáit, akik a legjobban képesek ezeket a problémákat Bukarestben is tolmácsolni. Olyan jelöltekre szavaztam, akik a magyar emberek problémáival foglalkoznak, akik a szatmári emberek gondjaira szeretnének megoldást találni. Egy erős magyar képviseletre tettem le a voksomat, azért hogy Szatmár megye, illetve az egész erdélyi magyar közösség fejlődni tudjon.” — mondta Magyar Lóránd.

Magyar Lórándhoz hasonlóan Erdei D. Isván is családja körében érkezett az urnák elé, szerinte fontos az, hogy minden romániai magyar otthon tudja érezni magát ebben az országban.

„Egy olyan csapatra szavaztam, akik biztosítják azt, hogy Romániában, Erdélyben, a Partiumban, a Bánságban, bárhol az országban a magyarok jól és mindenek előtt otthon érezzék magukat.  Arra a csapatra adta a voksom, azokra a jelöltekre, akiknek elsődleges céljuk, hogy a magyar közösség tagjai biztonságos jövőképet alakíthassanak ki maguknak, biztos megélhetésük legyen azon a földön, ahol szüleik és nagyapáik is nevelkedtek. Arra a szervezetre tettem a pecsétem, amely felszámolná a főváros mindenre kiterjedő hatalmát, a fölösleges bürokráciát, a nagymértékű adóelvonásokat.” — mondta a Erdei D. Isván.

Turos Lóránd szenátorjelölt szerint azért is fontos, hogy minél többen elmenjenek szavazni mivel ezáltal a magyarság megmutathatja, hogy egy erős közösséget tud alkotni.

„Az RMDSZ közpolitikai programja egy nagyon fontos célnak van alárendelve, ez pedig az, hogy szülőföldünkön, itthon, Erdélyben jövőképet lássunk. Gyermekeinknek, unokáinkak egy élhető Erdélyt szeretnénk teremteni, egy olyan helyet, ahol biztonságban érzik magukat, betartják a jogaikat, ahol megfelelő egészségügyi ellátásban, megfelelő oktatási rendszerben részesülnek és ahol igazán otthon érezhetik magukat.

A megyében leadott szavazatok százalékos arányában alulról az ötödik. Szatmár megyéhez hasonlóan rosszul teljesít az Észak-Nyugati Fejlesztési Régió másik öt tagja közül Beszterce-Naszód és Máramaros megyék, de nem sokkal nagyobb a szavazási kedv Arad és Temes megyékben sem.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?