Felmérések: a parlamenti küszöbön „billeg” az RMDSZ

Kicsivel a parlamenti küszöb alá, illetve fölé várják az RMDSZ-t a vasárnap sorra kerülő választások alkalmával a legutolsó felmérések. Az IRES közvélemény-kutatása szerint a szövetség 5 százalékot, a Sociopol felmérése szerint 4 százalékot fog elérni.

Biztos helye a parlamentben csak a Szociáldemokrata Pártnak (PSD) és a Nemzeti Liberális Pártnak (PNL) van, a Liviu Dragnea vezette szocdemek 41-44%-os, az Alina Gorghiu irányította liberálisok 23-27%-ot kaphatnak. Mindkét közvélemény-kutató valószínűsíti további három-négy alakulat bejutását.

Az IRES szerint a jobboldali beállítottságú - korábban 10 százalék fölött is mért - Mentsétek meg Romániát Szövetségre (USR) a válaszadók 7 százaléka, a PSD szabadelvű szövetségesére, a Căin Popescu Tăriceanu vezette ALDE-ra a felmérés résztvevőinek 6 százaléka voksolna. Ugyancsak 6 százalékra taksálják a Traian Băsescu volt államfő Népi Mozgalom Pártját (PMP).  Az RMDSZ-t - amelynek listáin a Magyar Polgári Párt (MPP) néhány jelöltje is helyet kapott - öt százalékos eredményre valószínűsítik.

Az IRES-nél nem jutna be a törvényhozásba a Bogdan Diaconu-féle nacionalista Egységes Románia Szövetség (PRU), ők alulról súrolják a választási küszöböt 4 százalékkal.

Magyar szempontból előnytelenebb forgatókönyvet vizionál a Sociopol, amely szerint a két nagy párt – PSD és PNL – mellett az USR (7%), az ALDE (6%) és a PRU (5%) lépné át a parlamenti küszöböt. Eszerint csak az alternatív küszöb biztosítana parlamenti mandátumot a 4-4 százalékos RMDSZ-nek, PMP-nek és PER-nek.

Mindkét felmérés szerint rendkívül alacsony lesz a részvétel, amely alig-alig lépi majd át a 40 százalékot. Bár a kampánycsend csak szombat reggel 7 órakor kezdődik, közvélemény-kutatásokat a voksolás előtti utolsó 48 órában már nem ismertethetnek a rádiók és televíziók. A parlamenti választást vasárnap 7 és 21 óra között rendezik.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?