Antal Árpád: Kifizetem a büntetést, majd bebizonyítom a prefektus rosszhiszeműségét

Kifizeti a tízezer lejes büntetést, majd be fogja bizonyítani, hogy rosszhiszeműen járt el Kovászna megye prefektusa, amikor kirótta rá a bírságot - jelentette ki csütörtökön Antal Árpád. 

Sepsiszentgyörgy polgármestere hozzátette, a 10.000 lejes bírságot saját zsebéből és nem a polgármesteri hivatal költségvetésébel kell kifizetnie, a büntetést ugyanis kifejezetten az elöljáróra, nem pedig az általa vezetett intézményre szabták ki. 

A Kovászna megyei prefektúra szerdán nyerte meg azt a pert Antal Árpáddal szemben, amelyben Sepsiszentgyörgy polgármestere megfellebbezte a rá kirótt 10.000 lejes bírságot, amelyet azért szabtak ki, mert nem fejezte be a város területén lévő ingatlanok tulajdonjogának visszaállítását a 2001/10-es törvény által előírt határidőre. 

Sebastian Cucu prefektus az Agerpres hírügynökségnek úgy nyilatkozott, a bírságot tavaly ősszel rótták ki Antal Árpádra egy ellenőrzés alkalmával, amely a 10-es törvény betartását kérte számon, és nem "rosszindulatú" cselekedet volt, mint ahogy a polgármester állítja. 

"Az egész megyében ellenőriztünk (...) Sepsiszentgyörgyön a minimális bírságot róttuk ki a polgármesterre, ahol még 470 rendezetlen restitúciós ügy várt megoldásra. (...) Ugyanakkor Bodzaforduló polgármesterét is megbüntettük, ő csak figyelmeztetést kapott, mert mindössze 3 kérelmet kellett megoldania. (...) Tehát ugyanabban az ügyben a sepsiszentgyörgyi polgármesternek 470 restitúciós ügye volt megoldatlan, amire 10.000-től 100.000 lejig terjedő pénzbírság szabható ki, és a minimumot kapta. Önökre bízom, hogy eldöntsék, mennyire voltam rosszindulatú" - mondta Kovászna megye prefektusa. 

Antal Árpád: a kormány a felelős

Antal Árpád azt nyilatkozta, azért döntött a bírság megfellebbezése mellett, mert szerinte nem ő a felelős azért, hogy a polgármesteri hivataloknak nincsenek jogászaik. A polgármester szerint a kialakult helyzet a kormány felelőssége, hiszen egyrészt nem vehetnek fel új munkaerőt, másrészt a törvény 1.200 lejes bérszintet szabott meg a jogászoknak, ezért az összegért pedig senki nem hajlandó dolgozni, olyan körülmények között, hogy a legkisebb formai hibáért is 10.000 lejes bírságot szabhatnak ki rá. 

Véleménye szerint az eset Sebastian Cucu rosszindulatáról tanúskodik. "A prefektus úr jogászként nagyon jól tudja, hogy a restitúció folyamatában a polgármesternek nulla hatásköre van. Az én hatásköröm csak annyi, hogy aláírom az iratcsomókat, de nem dolgozhatok rajtuk, mert nem az én kompetenciám. Egyértelmű tehát, hogy a prefektus úr gesztusa rosszindulatú, ezt bizonyítja az is, hogy személyesen engem büntetett meg, és nem az általam vezetett intézményt" - nyilatkozta Antal Árpád az Agerpres hírügynökségnek, hozzátéve, hogy miután kifizette a bírságot, "nem fog karba tett kézzel ülni", hanem megtalálja a módját, hogy bebizonyítsa Sebastian Cucu rosszhiszeműségét. 

Ennek érdekében az ország összes prefektusánál tudokozódni kezdett, hány polgármestert büntettek meg az utóbbi öt évben a restitúció késlekedése miatt, hisz éppen a kormány akadályozta meg, hogy bővítsék a személyzetet. "Ez olyan, mintha én a rajtnál állnék és valaki egy hatalmas kőtömböt kötne a lábamra, majd számon kérné, hogy miért nem szaladok gyorsabban. (...) Máshol jóindulatúak a prefektusok, nem büntették meg a polgármestereket, csak Sepsiszentgyörgyön kapott büntetést a városvezető. Be fogom bizonyítani, hogy ez egyedülálló eset Romániában" - jelentette ki Antal Árpád. 

Kapcsolódók

Kimaradt?