Románia nemzeti ünnepéről vitáztak a háromszéki önkormányzatban

A háromszéki önkormányzat szerdai ülésén vita volt a december 1-i román nemzeti ünnep finanszírozásáról és a magyar elöljárók ünnepen való részvételéről. A Kovászna megyei tanács az MPP frakció tartózkodásával megszavazta, hogy 25 000 lejjel támogatják a december 1-i rendezvényeket.

Kulcsár Terza József tanácsos, az MPP megyei elnöke kifejtette: december 1-én évek óta más megyékből érkező fiatalok érkeznek Sepsiszentgyörgyre, és az itt élő magyarságot sértegetik. Nem tudni, idén lesz-e újból ilyen felvonulás, fogalmazta meg aggályait a polgári párti politikus.

Tamás Sándor tanácselnök a testületi ülést követő „megyeinfón” a Maszol kérdésére kifejtette: évek óta a háromszéki és sepsiszentgyörgyi önkormányzat finanszírozzák a prefektúra által szervezett rendezvényt. „Románia nemzeti ünnepének finanszírozása nem vita tárgya. Vagyunk annyira toleránsak, hogy tiszteljük az ország nemzeti ünnepét, nemzettársaink nemzeti érzéseit, de meg kell értsék, hogy december 1-e a magyarok számára nem ünnep” – nyilatkozta Tamás Sándor a megyeinfón. 

A háromszéki önkormányzat ülésén Florentina Teacă szociáldemokrata párti tanácsos meghívta Tamás Sándor megyei tanácselnököt a december 1-i ünnepségre, aki azt válaszolta: csak akkor megy el, ha fel is szólalhat a rendezvényen. Hozzátette: felszólalása esetén az 1918-ban a kisebbségeknek tett ígéretekre emlékeztetne, és a jelenlegi követeléseket fogalmazná meg.

Egy másik román tanácsos, a liberális párti Ion Deaconu emlékeztetett egy helyi román lap kezdeményezésére, hogy minden román ember hívjon meg egy magyart a román nemzeti ünnepre, és meghívta Kulcsár Terza Józsefet. Az MPP-s politikus válaszában kifejtette, szívesen találkozik a tanácsos társával, de számára december 1-e gyásznap.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?