Öt lobogót adományozott Kulcsár Terza József a háromszéki önkormányzatnak

Kulcsár Terza József a bíróság által kitiltott székely zászló helyett öt zászlót adományozott szerdán a háromszéki önkormányzatnak. Az MPP megyei tanácsosa bevonult az ülésterembe és kitűzte az előkészített zászlótartóba az amerikai, német, izraeli, magyar és székely lobogót.

A Magyar Polgári Párt megyei elnöke elmondta, a háromszéki képviselő testületnek adományozza a lobogókat, amelyekkel az etnikai sokszínűség értékének tiszteletét és megóvásának fontosságát szeretné kifejezni. Emlékeztetett, hogy 1918-ban nyolcszáz ezer fős német közösség élt Romániában, ma már számuk kevesebb mint harmincezer. Hasonlóképpen a román kommunista hatóságok mintegy százötvenezer zsidót távolítottak el az országból.

Kulcsár Terza József hozzátette, a német és zsidó közösség sorsa bizonyítja, hogy nem annyira modellértékű a romániai kisebbségpolitika, mint ahogyan azt állítják és bízik abban, hogy a romániai magyarság, a székelység nem jut erre a sorsra.

Tamás Sándor, a háromszéki önkormányzat elnöke felkérte az intézmény jogászát, hogy készítse elő a zászlóadományt elfogadó határozatot, amellyel az önkormányzat leltárába veszik a lobogókat. Tamás Sándor a tanácsülést követően az első alkalommal szervezett háromszéki „megyeinfón” a Maszol kérdésére válaszolva kifejtette: az újabb adomány zászlókkal feltehetően az volt a polgári párti tanácstag célja, hogy lássák, mit lép a Kovászna megyei prefektúra például az amerikai zászlóra, hiszen közismert, hogy az ország Románia stratégiai partnere.

„El kell jutni oda, hogy a román politikusok megértsék, vannak nemzeti érzéseink, ez az ország pedig a miénk is” – mondta Tamás Sándor, aki szerint Romániában meg kell szüntetni a kettős mércét, hiszen Gura Humorului településen katonai tiszteletadással vonták fel Bukovina zászlóját, de nem lehet kitűzni a székely zászlót.

Rámutatott, hogy a belügyminisztériumnak van „Țara Bârsei” (Barcaság) nevű katonai egysége (UM) és készenléti felügyelősége (ISU), amit ugyancsak nem egy közigazgatási régióról neveztek el. Hozzátette, hogy kettős mércére vall az is, hogy az Országos Turisztikai Ügynökség nem fogadta el a Székelyföldi Turisztikai Desztináció egyesület megalakítását, de nemrég engedélyt adott egy „Țara Hațegului” nevű turisztikai programra.

Mint arról beszámoltunk, Kulcsár Terza József MPP-s tanácstag korábban egy székely zászlót adományozott a Kovászna megyei tanácsnak, ezt adománylevéllel az önkormányzat leltárába vették, és kitűzték az ülésterembe. A prefektúra viszont pert indított és a Kovászna megyei törvényszék nemrégiben meghozott alapfokú ítéletében megsemmisítette az adományozási szerződést.

Döntését azzal indokolta, hogy az autonómiaküzdelmet szimbolizáló zászló konfliktusgerjesztő, és az Európai Bizottság ajánlása értelmében a többség és a nemzeti kisebbségek között felmerülő minden konfliktust kezelni kell. Továbbá megállapítják, hogy törvénytelen az adományozás, mert azzal a feltétellel történt, hogy a székely zászlót ki kell tűzni a tanácsteremben.

​A bíróság szerint sérti az alkotmányos rendet, hogy az adománylevélben és az azt elfogadó tanácshatározatban szerepel a „Székelyföld zászlója” megnevezés, holott ilyen entitás nem létezik. A törvényszéki ítélet indoklásában arra is rámutatnak, hogy a kék-arany zászló valójában a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) szimbóluma, amit a bíróság politikai szervezetnek nevez, amely az autonómiáért harcol. Megállapítják, hogy politikai alakulatok szimbólumát nem lehet kitűzni a tanácsteremben.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?