Csíkszeredában járt Budapest főpolgármestere

Vállalkozói fórumot tartottak szerda délelőtt Csíkszeredában a városházán, amelynek vendége Tarlós István, Budapest főpolgármestere volt. A városvezető főként arról tájékozódott, Budapest miként segíthet a székelyföldi gazdasági szereplőknek, hogy a magyar főváros vonzáskörében tevékenykedő vállalatokkal gyümölcsöző kapcsolatot alakítsanak ki.

A fórumot követően Tarlós István és Ráduly Róbert Kálmán, Csíkszereda polgármestere tájékoztatta a sajtót a vállalkozókkal folytatott beszélgetésen elhangzottakról. Budapest főpolgármestere azt a következtetést vonta le a fórum után, hogy a főváros önkormányzatának minden lehetőséget meg kell teremtenie ahhoz, hogy a székelyföldi vállalkozók jó kapcsolatot alakíthassanak ki magyarországi kollégáikkal.

Tarlós nem egyedül érkezett Székelyföldre, vele tartott Németh Szilárd, a Fidesz országgyűlési képviselője, Borbély Lénárd, Budapest 21. kerületének (Csepel) polgármestere, valamint Orbán Gyöngyi, a 23. kerület (Soroksár) alpolgármestere.

A főpolgármester szívéhez közel álló helynek nevezte Székelyföldet, Csíkszereda pedig azért is különleges számára, mert óbudai alpolgármesterségének idején testvérvárosi kapcsolatot kötöttek Hargita megye központjával. Kijelentette, arra külön büszke, hogy a 2004. december 5-i népszavazás Óbudán érvényes volt, és a többség a kettős állampolgárságra voksolt. Hozzátette, a főpolgármesteri hivatal épületén ott leng a székely zászló, és biztos abban, hogy nem lesz olyan törvényes keret, amely ezt tiltaná.

Antall Józsefet idézte

Tarlós István kitért továbbá a december 11-én esedékes romániai választásokra is: „Nem tudok más mondani, mint idézni a rendszerváltás után szabadon választott első magyar miniszterelnököt: tetszettek volna forradalmat csinálni! Én is csak ezt tudom mondani azoknak a romániai magyaroknak, akik elzárkóznak a választásoktól, majd utólag elégedetlenek a politikusokkal. Tetszettek volna elmenni szavazni! Tudjuk, hogy Székelyföld nincs elkényeztetve, de az államtól várt fejlesztések elmaradását nem tudom kommentálni, mivel azt belügynek tekintem” – fogalmazott a főpolgármester.

Hozzátette, hogy átérzi a helyzetet, mivel Magyarországon fordítva működnek a dolgok, ott nagyon erős a vidéki lobbi, ezért Budapestnek sokat kell dolgoznia minden apró támogatásért. Amint az a sajtótájékoztatón kiderült, Tarlós István azért érkezett a térségbe, hogy aláírja a Budapest és Székelyudvarhely közötti testvérvárosi együttműködését.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?