Törvény akadályozza Liviu Dragnea miniszterelnöki kinevezését

Egy 2001-ben, Adrian Năstase kormánya idején elfogadott törvény szerint nem kaphatnak kormánytisztséget büntetett előéletű személyek. Így a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke, Liviu Dragnea nem lehet miniszterelnök – írta kedden a HotNews.

Mint ismert, a felmérések szerint a PSD jó eséllyel megnyerheti a december 11-i parlamenti választásokat, ennek ellenére a párt nem javasolhatja Liviu Dragneát miniszterelnöknek. A politikust ugyanis korábban jogerősen két év felfüggesztett börtönre elítélték a Traian Băsescu volt államfő leváltására kiírt referendum idején elkövetett választási csalások miatt.

A  2001/90-es törvény jelenleg is érvényben van, 2004-ben módosították. A jogszabály második cikkelye többek között azt írja elő, hogy nem lehet a kormány tagja olyan személy, akit bűnvádi perben jogerősen elítéltek. Egyébként korábban Klaus Johannis közölte is, hogy semmi szín alatt nem nevezi ki miniszterelnöknek büntetett előélete miatt Liviu Dragneát, de az államfő nem a törvényre, hanem a „jóérzésre” hivatkozott.

A PSD-ből származó források szerint a pártelnök maga is tisztában van azzal, hogy esélytelen a kormányfői tisztségre, ezért inkább a képviselőház elnöki tisztségére pályázik a választások után.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?