Ponta a székelyföldi románok parlamenti képviseletéért aggódik

Victor Ponta szerint a Hargita és Kovászna megyei románok parlamenti képviselet nélkül maradhatnak az új választási törvénynek „köszönhetően”. 

A volt szociáldemokrata miniszterelnök Rovana Plumb és Eugen Teodorovici volt miniszterekkel együtt azért utazott Hargita megyébe, hogy Mircea Duşa képviselőt támogassák egy újabb mandátum elnyerésében.

Ponta szerint a választók nagyszámú részvétellel „jóvátehetik a törvény hibáját”. Ugyanakkor biztosította a jelenlévőket arról, hogy ha nem gyűlne össze megfelelő számú szavazat, akkor a mandátumok újraosztásánál Hargita megye „az első helyen lesz”. A volt miniszterelnök azt mondta, hogy a PSD kormány sok pénzt utalt a régiónak és arra számít, hogy a magyar választók méltányolják ezt. Véleménye szerint Mircea Duşa megtette kötelességét a megye és az ország iránt. Megígérte azt is, hogy támogatni fogják a megye egyetlen román nyelvű újságját. 

Mircea Duşa arra kérte a jelenlévőket, hogy ne szórják szét szavazataikat, mert azt kockáztassák, hogy román képviselő nélkül marad a megye, hiszen míg a magyarok egyetlen listán indulnak, a mintegy 25 ezer román szavazaton nyolc párt osztozhat. 

A négy PSD képviselő Balánbányára (Bălan) és Maroshévízre (Topliţa) is ellátogatott. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?