Útmutató jelent meg a külföldön élő román választópolgárok számára

Az internetről is letölthető választási útmutatót jelentetett meg a külügyminisztérium pénteken a több mint félmillió külföldi bejelentett lakcímmel rendelkező román állampolgár számára.

Az idei parlamenti voksolásokon először adhatják le levélben szavazatukat azok a külföldön élő román állampolgárok, akik a szeptemberi határidő előtt regisztráltak. Az állandó választási hatóság (AEP) a külföldi választókörzetek számának növelésével is javított a választójog gyakorlásának eddigi feltételein.

December 11-én - a két évvel ezelőtti elnökválasztáshoz képest 123-mal több - 417 külföldi választókörzet várja a román állampolgárokat az urnákhoz. Hasonló arányban javulnak a magyarországi voksolás feltételei, a korábbi négy helyett ugyanis öt választókörzetet rendeznek be a román külképviseleteken: a budapesti követségen két, a Román Kulturális Intézetben, illetve a szegedi és gyulai román főkonzulátuson pedig egy-egy választókörzet fog működni.

A romániai választói névjegyzékben csaknem 19 millió név szerepel. A külföldre költözött román állampolgárok számát legalább hárommillióra becsülik, közülük azonban csak az a 600 ezer voksolhat külföldön, akinek van bejelentett külföldi lakhelye. A többiek csak a romániai lakhelyük szerinti otthoni választókörzetben szavazhatnak december 11-én.

Nem voksolhatnak külföldön a turistaútlevéllel külföldön tartózkodó román állampolgárok sem, kizárólag azok élhetnek szavazati jogukkal, akiknek az irataiban külföldi ideiglenes vagy állandó lakcím szerepel. A külföldi választókerületből négy képviselőt és két szenátort juttatnak a választók a 466 tagú kétkamarás bukaresti parlamentbe.

A külföldön leadott magyar szavazatok juttatták képviselői mandátumhoz 2008-ban Kötő Józsefet, az RMDSZ időközben elhunyt oktatáspolitikusát. Szintén a külföldi voksok segítették hozzá - a bukaresti magyarok szavazatai mellett - 2000-ben Pataki Júliát ahhoz, hogy képviselői mandátumot szerezzen a fővárosban, akkor ugyanis a külföldi voksok még a bukaresti választókerületbe kerültek.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?