Black Cube-ügy: felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték David Geclowiczot

Két év 8 hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte szerdán a Bukaresti Törvényszék David Geclowicz izraeli állampolgárt, miután a vádlott beismerő vallomást tett a Laura Codruţa Kövesi korrupcióellenes főügyész zaklatásával kapcsolatos úgynevezett Black Cube-ügyben

A törvényszék helyt adott a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Ügyészség (DIICOT) és David Geclowicz között született vádalkunak, és két év 8 hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte az izraeli állampolgárt bűnszervezet létesítése, különféle informatikai bűncselekmények, számítógépes programok törvénytelen használata és a levéltitok megszegésében vállalt bűnrészesség miatt. David Geclowitz ugyanakkor nem érintkezhet és nem kommunikálhat három évig az ügy áldozataival. 

A törvényszék ugyanakkor három év megfigyelési időszakot rendelt el, ami alatt Geclowicznak meg kell jelennie a bukaresti rendőrségen. Emellett 60 nap közmunkát is kell végeznie. Az ítélet nem jogerős. 

A Black Cube-ügy két izraeli vádlottja - Ron Weiner és David Geclowicz - beismerte tettét, és vádalkut kötött a DIICOT ügyészeivel, hogy felfüggesztett börtönbüntetést kapjon. A harmadik gyanúsítottnak, Yossi Barkshteinnak, sikerült elmenekülnie az országból, ellene letartóztatási parancsot adtak ki. 

Ugyanebben az ügyben bűnvádi eljárás indult a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) egykori terrorelhárítási vezetője, Daniel Dragomir ellen is, aki jelenleg vizsgálati fogságban van. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?