Tiltakozó nagygyűlés lesz Marosvásárhelyen a katolikus gimnázium ügyében

Szombaton délután tiltakozó nagygyűlés lesz Marosvásárhelyen a római katolikus gimnázium ügyében. Ezt Markó Béla szenátor jelentette be a Maros megyei RMDSZ hétfő esti kampányindító rendezvényén.

Az RMDSZ Maros megyei szervezete hétfő délután Marosvásárhelyen a Kultúrpalota nagytermében tartotta kampányindító rendezvényét. Az eseményen Péter Ferenc, a Maros megyei önkormányzat elnöke köszöntötte a teremben helyet foglaló leköszönő szenátorokat és parlamenti képviselőket, vidéki polgármestereket, tanácsosokat.

Úgy látszik baj van az engedélyekkel – kezdte beszédét Markó Béla szenátor. "Baj van az iskola működési engedélyével, baj van a székely zászló lobogási engedélyével, Sütő András engedélyével, mivel még mindig nincs szobra Marosvásárhelyen, a három – piros, fehér, zöld – színnel, a községháza-feliratok, a magyar utcanevek engedélyével. Azt sem tudom, van-e engedélyem, hogy itt önök előtt szóljak magyarul” – folytatta a sort a volt szövetségi elnök, aki szerint Marosvásárhely építtetőinek sem volt engedélyük, sőt Marosvásárhelynek sem volt engedélye, hogy itt álljon.

A leköszönő szenátor arra is kíváncsi volt, hogy vajon a kormányfő, a miniszterelnök, az államfő teszik-e a dolgukat, vállalják-e a felelősséget mindazért, ami ebben az országban történik? Miután 27 éven keresztül sikerült felépíteni egy rendszert a romániai magyarság hozzájárulásával, hogy Románia ne az előszobájában ácsorogjon a NATO-nak, illetve az Európai Uniónak, vállalja-e valaki, hogy leáll ez a folyamat, vagy haladhat tovább a fejlődés? – tette fel a kérdést.

Markó Béla bejelentette, szombaton délután 2 órakor tiltakozó nagygyűlés lesz Marosvásárhelyen a római katolikus gimnázium ügyében.

Kelemen Atilla volt megyei elnök után Novák Zoltán Csaba szenátorjelölt állt a mikrofon elé, aki arról beszélt, hogy most Marosvásárhelyen egy láthatatlan hatalom próbálja megfélemlíteni a közösséget. „Az anyanyelven tanulás alapvető jog egy demokratikus államban. Nem a DNA dönti el, hogy anyanyelvünkön tanulhatunk-e” – fogalmazott Novák, hangsúlyozva, hogy nem húzhatunk szét, nem mutogathatunk egymásra ma Marosvásárhelyen.

Vass Levente képviselőjelölt az egészségügy megreformálásának szükségességéről beszélt, Csép Andrea az elszántság, a munka és az alázat jelentőségéről. Császár Károly, Bíró Zsolt, az MPP jelöltje, végül Kelemen Hunor lépett mikrofonhoz. Az RMDSZ szövetségi elnöke arról beszélt, hogy egy esti televíziós beszélgetésben egy pártelnök azt kérdezte „kik ők”, mármint a romániai magyarok. December 11-én meg kell mutatnia a magyar közösségnek, hogy kik vagyunk. A rendezvény után a politikusok és a résztvevők átvonultak a főtér másik felébe, a plébániatemplomba, ahol a római katolikus gimnáziumért és Tamási Zsoltért imádkoztak.

Kapcsolódók

Kimaradt?