Kelemen: ha Dragnea elvesztette a feng shui-ját, lesz még, ami kizökkenti az egyensúlyából

„Ha Liviu Dragnea elvesztette a feng shui-ját (belső egyensúlyát - sz.m.) attól a kijelentésemtől, hogy az 1918-as egyesülés a magyaroknak vereség volt, akkor talán még lesznek más dolgok is, amelyek kibillentik az egyensúlyából” – jelentette ki Kelemen Hunor az RMDSZ hétfő esti marosvásárhelyi kampányindító rendezvényén.

A szövetségi elnök arra reagált, hogy a Szociáldemokrata Párt (PSD) vezetője elvárná: a román nemzethez hasonlóan az erdélyi magyarok is "győzelemnek" tekintsék Erdély és a Román Királyság egyesülését. Vasárnap esti kijelentésével a román politikus Kelemen Hunornak az RMDSZ országos kampányindító rendezvényén elhangzott beszédét kommentálta.

Kelemen leszögezte, az RMDSZ nem fog esztétikai kérdésekkel törődni a politikában, és nem fog meghátrálni, akárhány emberét fogják félreállítani. "Ha valakit félreállítanak, százan lépnek majd a helyébe, hogy folytassák az általunk megkezdett munkát" – idézte a szövetségi elnököt az Agerpres. A politikus hozzátette, december 11-én a magyarság megmutathatja, hogy 100 év alatt, amióta „Románia az otthona”, megmaradt közösségnek, és közösségi szinten dolgozik a boldogulásért.

Az RMDSZ elnöke a kolozsvári kampányindítón úgy fogalmazott: "1918 a veszteség éve volt" a magyarság számára, okfejtésének lényege pedig az volt, hogy a következő parlamenti ciklusban alkotmányba kell iktatni a nemzeti kisebbségeknek tett azon ígéreteket, amelyeket a centenáriumához közeledő modern Románia jogi és morális alapjának tekintett 1918-as Gyulafehérvári Nyilatkozat tartalmaz.

Liviu Dragnea az RMDSZ-elnök alkotmánymódosító javaslatára nem reagált, de - az Agerpres hírügynökség magyar kiadása által hétfőn idézett nyilatkozatában - "több mint szerencsétlennek" nevezte Kelemen Hunor kijelentését.

Múlt héten a PSD elnöke leszögezte: nem akar kormányzási megállapodást kötni az RMDSZ-szel, és azt reméli, hogy a románok elegendő szavazatot adnak a PSD-re és szabadelvű szövetségesére, az ALDE-ra ahhoz, hogy ne legyen szükségük az RMDSZ-re a kormányalakításnál.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?